Eksperter affejer Bødskov-forklaring om virksomheders ret til kompensation under epidemier

To juraprofessorer understreger, at staten kan give virksomheder krav på kompensation, uden det er i strid med EU-loven. "Der er masser af måder at gøre det på," siger Kristian Cedevall Lauta. Bødskov svarer, at "kompensationsordninger i udgangspunktet er statsstøtte, der skal godkendes af EU-Kommissionen".

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) argumenterede for, at et retskrav på kompensation til virksomheder under en epidemi er imod EU's regler for statsstøtte under debatten til førstebehandlingen af beslutningsforslaget den 21. november. Arkivfoto.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) argumenterede for, at et retskrav på kompensation til virksomheder under en epidemi er imod EU's regler for statsstøtte under debatten til førstebehandlingen af beslutningsforslaget den 21. november. Arkivfoto.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Det er nemt at komme uden om EU's regler for statsstøtte, hvis regeringen vil give virksomheder ret til kompensation under en ny epidemi.

Sådan lyder det fra to professorer i henholdsvis EU-ret og katastroferet. 

Hvis der er tale om en generel regel, som kommer alle virksomheder til gode, så er det ikke på kant med reglerne.

Pernille Wegener Jessen
Professor i EU-ret, Aarhus Universitet

Udtalelserne kommer i kølvandet på, at erhvervsminister Morten Bødskov (S) afviser at give virksomheder ret til kompensation under epidemier med begrundelse i EU-regler om statsstøtte.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00