Debat

EL om mindsteløn: Den danske model undergraves i takt med, at timeglasset rinder ud

Hvis den fungerende beskæftigelsesminister venter for længe med at beslutte sig for at anlægge et annulationssøgsmål, så løber tiden ud, og ministeren risikerer at blive kendt for eftertiden som den, hvis nøl fik undergravet den danske arbejdsmarkedsmodel, skriver Nikolaj Villumsen og Victoria Velásquez.

Deadline for at anlægge søgsmålet ved EU-domstolen er allerede i midten af januar, skriver Nikolaj Villumsen og Victoria Velásquez (EL).
Deadline for at anlægge søgsmålet ved EU-domstolen er allerede i midten af januar, skriver Nikolaj Villumsen og Victoria Velásquez (EL).Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Victoria Velásquez
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens en stor del af Danmarks politiske fokus er rettet mod forsøgene på at danne en ny regering, risikerer vi at løbe tør for tid i en sag, der er helt fundamental for Danmark: Spørgsmålet om EU's kontroversielle – og sandsynligvis traktatstridige – mindstelønsdirektiv.

Siden det blev klart at direktivet ville blive vedtaget, på trods af højlydte protester fra Danmark og Sverige, har vi gjort opmærksomme på, at det næste logiske skridt er at tage sagen til EU-domstolen.

Det er vi ikke de eneste der har gjort. Den samme bøn har eksempelvis lydt fra fagbevægelsen, der allerede i september – altså før valget var udskrevet – opfordrede til det samme.

Lige lidt har det desværre hjulpet, og vi har i dag stadig ikke et klart svar fra regeringen, om hvorvidt den vil gøre det, flere har peget på, som næste logiske skridt: at tage kampen med EU via rettens vej.

Læs også

Det er noget der kan gøres, fordi det forkætrede direktiv meget vel kan vise sig at være i strid med EU-traktaten, der specifikt forbyder EU at lovgive om løn.

Samtidigt kan der sættes spørgsmålstegn ved, om direktivet er blevet godkendt ved at bruge en forkert procedure. Begge er dele, der kan føre til, at direktivet bliver kendt ugyldigt af EU's domstol. Kreativiteten har været for stor til, at det kan holde i (EU) retten. Der er med andre ord en del at vinde ved at tage en retssag!

Kom ud af starthullerne

Alligevel har både Beskæftigelsesministeren og Statsministeren tøvet, undveget spørgsmålene og generelt forsøgt at forholde sig så lidt som muligt til noget, der bør være et helt grundliggende spørgsmål: Hvad gør vi, når EU vedtager noget der er bred enighed om, kan blive et stort problem for Danmark i fremtiden? Trækker vi som land på skuldrene, eller prøver vi at bekæmpe det med de midler vi har?

Hvis vi ikke tager kampen om mindstelønnen nu, så er vi sikre på, at slaget er tabt

Nikolaj Villumsen og Victoria Velásquez (EL)
Hhv. medlem af EU-Parlamentet og Folketinget

Hver gang, der presses på for et klart svar, lyder det, at man stadigt tænker over det. Det er fint at tænke, men sagen er at tiden er ved at løbe ud, og vi skal ikke risikere, at det drukner i slagsmålene om den næste regeringen.

Sandheden er jo, at vi ikke ved, hvornår der kommer nyheder om Mette Fredriksens ny blå-lilla regering. Det kan være, at det allerede er sket, når dette indlæg offentliggøres. Det kan være det sker i næste uge – eller måske først i det nye år.

Hvad vi derimod ved er, at deadline for at anlægge søgsmålet ved EU-domstolen er allerede i midten af januar og at det, når først en beslutning er truffet også skal forberedes og indsendes helt officielt.

Derfor haster det også med at få foretaget tre helt konkrete trin:

  1. At tage en formel beslutning om at Danmark anlægger et annulationssøgsmål ved EU-domstolen
  2. Formelt spørge den svenske regering om de vil være med, da Sverige jo står i samme situation
  3. Få udarbejdet alt det korrekte papirarbejde og få det sendt til EU-domstolen

Så kære fungerende beskæftigelsesminister: Hvis du venter for længe med at beslutte dig, så løber tiden ud, og du risikerer at blive kendt for eftertiden som den minister, hvis nøl fik undergravet den danske arbejdsmarkedsmodel.

Du ved, at hvis ikke vi tager kampen om mindstelønnen nu, så er vi sikre på at slaget er tabt. Skal vi ikke hellere prøve på at vinde kampen – når nu vi har muligheden?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Victoria Velásquez

MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

0:000:00