Enhedslisten redder regeringen fra EU-knibe

TOBAK: I ellevte time tilbød Enhedslisten regeringen et nyt forhandlingsmandat så sundhedsminister Astrid Krag (SF) undgår at skulle stemme nej til EU's tobaksdirektiv. Forløbet møder hård kritik fra DF.
Modstand i EU har fået sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at bede om et nyt forhandlingsmandat i Europaudvalget.
Modstand i EU har fået sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at bede om et nyt forhandlingsmandat i Europaudvalget.Foto: ft.dk
Morten Øyen
Sundhedsminister Astrid Krag fik onsdag noget mere albuerum til de videre forhandlinger om EU's tobaksdirektiv. Inden onsdagens hastemøde i Europaudvalget var ministeren nemlig pålagt af et flertal i udvalget at stemme nej til EU's tobaksdirektiv, hvis Danmark ikke fik en undtagelse fra forbuddet mod salg af snus.

Men efter Astrid Krag ad flere omgange har beklaget sig over det stramme forhandlingsmandat, så har Enhedslisten tilbudt at bløde op på kravet. Dermed var et flertal til et nyt mandat sikret.

"Regeringen var blevet pålagt et mandat, som den grundlæggende ikke kunne lide. Og i sidste uge fortalte ministeren, at situationen var blevet en anden, så derfor støtter vi nu en ny forhandlingsstrategi," siger Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

Enden af vejen
Ifølge Astrid Krag har det ikke været muligt at få nogle lande til at ville lytte til Danmarks krav om en undtagelse. Ministeren har blandt andet holdt møder med Tyskland, Holland og Polen, som man havde håbet ville have forståelse for det danske krav. Men det var der langt fra. Og fra EU-Kommissionen står man stejlt på, at kun Sverige skal have lov til at sælge snus fremover.

Det har fået Astrid Krag til at konkludere, at "strategien ikke var gangbar", hvis Danmark har ambitioner om at få nogle af sine andre mærkesager igennem.

Fakta

Sagen kort 

Kommissionen fremlagde i december et forslag til et nyt tobaksvaredirektiv, som skal erstatte det nuværende direktiv fra 2001. Kommissionen vil stramme op på reglerne for salg og indpakning af tobaksvarer, især for at forhindre at unge begynder at ryge. Forslaget indeholder derfor flere og skrappere regler for, hvordan tobaksvarer må fremstilles og sælges, og hvordan de skal pakkes ind.

Forslaget vil blandt andet ramme snus og mentolcigaretter. Det bestemte et flertal i Europaudvalget i starten af maj, at Danmark skulle arbejde imod. Fik Danmark ikke en undtagelse for forbuddet mod salget af snus, skulle sunhedsministeren sågar stemme imod tobaksdirektivet. Det mandat er nu ændret til et mere fleksibelt forhandlingsmandat med hjælp fra Enhedslisten.


Kilde: EU-Oplysningen og Altinget.dk

"Oplevelsen er, at ingen lande ønsker at bruge tid på det danske krav. Vi kan konstatere, at vi kom til enden af vejen ganske hurtigt. Og derfor beder vi om et nyt mandat, hvor vi kan manøvrere bedre i forhold til andre danske interesser," sagde sundhedsminister Astrid Krag på udvalgsmødet onsdag.

EL med hjælpende hånd
Og det argument har man forståelse for hos Enhedslisten. Partiet havde helst set EU blande sig udenom, i forhold til om Danmark skal sælge snus eller ej. Men samtidig indeholder direktivet en række regulering på tobaksområdet, partiet støtter. Så selvom Enhedslisten normalt ikke "redder" regeringen i EU-sager, så er det tilfældet denne gang.

Oplevelsen er, at ingen lande ønsker at bruge tid på det danske krav. Vi kan konstatere, at vi kom til enden af vejen ganske hurtigt. Og derfor beder vi om et nyt mandat, hvor vi kan manøvrere bedre i forhold til andre danske interesser.

Astrid Krag (SF)
Sundhedsminister

"Direktivet indeholder en række tiltag på tobaksområdet, som vi mener er så vigtige at få gjort noget ved, at vi godt kan støtte et nyt mandat til regeringen," siger Nikolaj Villumsen og peger på den større regulering af tilsætningsstoffer til cigaretter, som direktivet vil medføre.

DF: Vi skal kunne sige nej
Forløbet møder dog hård kritik fra Dansk Folkeparti. Partiets EU-ordfører, Pia Adelsteen, mener det er "meget mærkeligt," at sundhedsminister Astrid Krag kan få omgjort sit forhandlingsmandat.

Hun har opfattet forløbet sådan, at ministeren helt fra starten har haft en modvilje imod at kæmpe for, at salget af snus kan fortsætte i Danmark. Blandt andet fordi regeringen selv har fremsat et forslag, der skal forbyde snus i Danmark.

Ministeren siger, at der ikke er lydhørhed over for kravet. I stedet kan det blokere for andre danske prioriteter. Er det så ikke en god ide at se på mandatet igen?

"Jeg synes mere, det viser, at man er villig til at gå på kompromis med alt. For hvis vi hver gang, vi sidder i Europaudvalget, hører det argument, så kan vi jo aldrig sige nej til noget," siger Pia Adelsteen og fortsætter:

"Det er klart, at en minister skal have et manøvrerum til at forhandle. Men uanset hvad: Når Europaudvalget helt fra starten har sagt, det der har skal der lægges afgørende vægt på – og ellers må vi sige nej til det – så skal man altså holde den linje".

Venstre valgte på europaudvalgsmødet også at tilslutte sig det nye mandat, men udtalte samtidig kritik af processen. Konservative var forhindret i at deltage på hastemødet, mens Liberal Alliance skriftligt meddelte, at partiet er imod det nye mandat.

Det afgørende møde mellem EU's sundhedsministre finder sted på torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00