Esben Lunde skærer ned på udpegede naturområder

NATUR: Miljø- og fødevareministeren vil lade de danske Natura 2000-områder skrumpe med 23.000 hektar. Der kan være gode grunde til at tage arealer ud, mener ekspert, der dog ikke er imponeret over regeringens ambitioner. DN er rystet.

Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Det danske netværk af de særligt beskyttede Natura 2000-områder skal på slankekur.

Det mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Han lægger op til at tage 28.000 hektar ud af beskyttelsen, men udvider samtidig eksisterende områder med 5.000 hektar. Dermed skrumper det i alt 340.000 hektar store Natura 2000-netværk med 23.000 hektar.

Det sker efter en gennemgang af områderne, som er foretaget i forlængelse af blå bloks naturpakke fra 2016. Forslaget er nu i høring og skal i sidste ende også godkendes af EU.

Jeg er rystet.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident, DN

Ministerens afviser, at der er tale om en naturforringelse, da de udtagne arealer ikke har meget med natur at gøre, men fortrinsvis er landbrugsarealer i drift og bebyggede områder.

”Det er sund fornuft, at arealer, der ikke bidrager til beskyttelse, skal ud af Natura 2000. Gennemgangen gør, at vi nu får en mere retvisende afgrænsning af de vigtige Natura 2000-områder,” siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Natura 2000-arealerne er udpeget på grund af krav fra EU, og formålet er at beskytte naturtyper og levesteder for bestemte arter. 

Fuldkommen idiotisk
Biolog Morten D. D. Hansen vurderer, at der sagtens kan være meget landbrugsjord, man med fordel kan tage ud af Natura 2000-netværket.

”Jeg ved, at kommunerne bruger en meget stor del af sine ressourcer på sagsbehandling i forhold til beskyttelse af dårlig natur. Det er fuldkommen idiotisk,” siger han og fortsætter:

”Så hvis man smider en masse landbrugsjord ud, der er af marginal betydning, men til gengæld tager andet ind af høj kvalitet, så er det fint.”

Men det halter gevaldigt med sidstnævnte, mener Morten D. D. Hansen, der ikke ser store ambitioner på naturens vegne. Det er nemlig alt for lidt, at regeringen kun lægger op til 5.000 hektar nye arealer. Ikke mindst fordi Danmark er det land i EU, som har udpeget det mindste Natura 2000-areal på land.

”Vi er bundskraber. Og når England melder sig ud af EU, er vi en suveræn bundskraber,” siger Morten D. D. Hansen og fortsætter:

”Og vores andel bliver endnu mindre nu, når vi samlet set mindsker det udpegede areal. Det er meget lidt ambitiøst.”

Præsidenten er rystet
I Danmarks Naturfredningsforening er man helt oppe på den store retoriske klinge.

”Jeg er rystet over, at ministeren tager næsten 10 procent ud af beskyttelsen. Det er ikke kun ministerens opgave at tilgodese landbruget. Han bør også udvise vilje til at tage helt åbenlyse områder ind under beskyttelsen,” siger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ministeren siger jo, at der fortrinsvist er tale om landbrugsarealer i drift og bebyggede områder?

”Ja. Men det er jo 28.000 hektar, der tages ud. Og jeg kan se, at man tager en central kerne af Mandø ud, og det giver ingen mening naturmæssigt,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

”Der kan være steder, hvor det ikke gør noget at tage et areal ud. Men med det her, får man ikke udpeget tilstrækkeligt af de naturtyper, som Danmark skal passe på.”

Overordentligt tilfreds
I Landbruget er der omvendt glæde over ministerens kurs.

”Vi er overordentlig tilfredse. Det er noget, vi har ønsket os længe,” siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt.

Han peger på, at landbruget selv har vurderet, at 20 procent af det samlede Natura 2000-areal er landbrugsarealer i drift, og at ministerens oplæg derfor godt kan være i underkanten.

”Vi opfordrer derfor de enkelte lodsejere til at byde ind og gå aktivt ind i den her sag. Jeg har selv landbrugsjord, der ligger i Natura 2000 områder, hvor det slet ikke giver mening, at det er et Natura 2000-område,” siger Lars Hvidtfeldt.

Regeringens planer for Natura 2000-områder er i høring frem til 3. januar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00