EU-høring sætter fokus på Danmarks rolle i EU og EUs rolle i verden

HØRING: Økonomikommissær Olli Rehn, eksperter fra Europas førende tænketanke og europaminister Nicolai Wammen diskuterer tirsdag, hvordan den europæiske krise påvirker Danmarks rolle i unionen.
Tirsdag bliver Danmarks fremtidige indflydelse i EU diskuteret, når Europaudvalget holder høring i Landstingssalen i Folketinget.
Tirsdag bliver Danmarks fremtidige indflydelse i EU diskuteret, når Europaudvalget holder høring i Landstingssalen i Folketinget.Foto: Anders Hviid, Folketinget
Michelle Arrouas

Hvilken rolle får Danmark og andre lande, der ikke deltager i eurosamarbejdet, i fremtidens EU? Skal Danmark tilslutte sig det fælles-europæiske banktilsyn, som skal kunne lukke banker, der opfører sig uansvarligt? Og hvordan påvirker den europæiske krise EU på verdensplan?

Det er nogle af de spørgsmål, en række førende eksperter i dag skal diskutere til Europaudvalgets høring om krisens konsekvenser for Danmark i EU og EU i verden.

Fra dansk side deltager europaminister Nicolai Wammen (S), nationalbankdirektør Lars Rohde og Europaudvalgets formand Eva Kjer Hansen (V). Høringen vil blive styret af DRs Jens Olaf Jersild.

Derudover får høringen deltagelse af gæster fra Europa, blandt andre Olli Rehn, kommissær for økonomiske og monetære anliggender og viceformand i Kommissionen, og eksperter fra to af Europas førende tænketanke.

Rapporter sætter gang i debatten
Europaudvalget har bedt de to tænketanke, European Council on Foreign Relations og Bruegel, om at forberede to rapporter, der kommer til at lægge til grund for høringen.

Rapporterne handler henholdsvis om, hvordan EU - og især det indre marked - vil udvikle sig i fremtiden, og om krisens konsekvenser for Danmarks indflydelse på EU-samarbejdet.

Ifølge rapporterne har den økonomiske krise, der har plaget EU-landene i flere år, fået store konsekvenser både for EU's rolle i verden og for Danmarks rolle i EU.

EU mister indflydelse globalt
Rapporten The euro crisis and the euro-outs: More than meets the eye, der er skrevet af Sebastien Dullien fra European Council on Foreign Relations, handler om EUs fremtidige rolle i verden.

"20 år efter begyndelsen, er udsigten for det indre marked ikke lys. Det kan få konsekvenser for Europas status i verden," fastslår rapporten.

Sebastien Dullien skriver, at konsekvensen af krisen blandt andet vil være mindre indflydelse i internationale forhandlinger om handel og økonomi.

"Vækstmarkeder vil være mindre villige til at tage imod rådgivning fra Europa, hvis den generelle opfattelse er, at det gamle kontinent ikke er i stand til at løse sine egne økonomiske problemer på en tilfredsstillende måde. Det vil gøre det sværere for Europa at forfølge sine interesser i internationale institutioner som G20 eller den internationale valutafond. Derudover bliver det sværere for EU at forhandle privilegerede handels- og frihandelsaftaler," står der i rapporten fra European Council on Foreign Relations.

Danmark bør tilslutte sig fælles banktilsyn
I rapporten fra tænketanken Bruegel, Should non euro-area countries join the SSM, fastslår de to analytikere Zsolt Darvas og Guntram B. Wolff, at Danmark bør tilslutte sig det fælles-europæiske banktilsyn, som Kommissionen har foreslået.

Banktilsynet bliver fælleseuropæisk og får det ultimative ansvar for at sikre, at medlemslandenes banker bliver drevet økonomisk ansvarligt. Hvis ikke de gør det, skal banktilsynet kunne lukke dem direkte, altså uden at gå igennem medlemslandenes regeringer.

Forslaget har ført til stor debat om, hvorvidt Danmark skal overgive suverænitet til EU og om Danmark vil miste indflydelse ved ikke at tilslutte sig. Ifølge rapporten fra tænketanken Bruegel gør Danmark klogt i at tilslutte sig banktilsynet.

"Traktaten giver et relativt begrænset grundlag for involveringen af ikke-eurolande. Alligevel giver det opnåede kompromis stærke sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte ikke-eurolandes interesser. Mens det er for tidligt at fastlægge en samlet konklusion er det, alt taget i betragtning, vores vurdering, at en tidlig beslutning om at tilslutte sig muligvis vil bringe flere fordele end ulemper med sig," fastslår rapporten.

Høringen bliver afholdt tirsdag fra kl. 10-14 i Folketingets Landstingssal, og webstreames live på Folketingets hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Lars Rohde

Fhv. nationalbankdirektør 2013-23 og direktør for ATP 1998-2013
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1980)

0:000:00