Debat

WWF: EU-kandidater bør gribe klimachancen

DEBAT: Klima og miljø kan være en vindersag for kandidater til Europa-Parlamentet. Det er områder, hvor EU ikke begrænser os, men derimod øger Danmarks indflydelse, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Både miljø og klima er områder, hvor EU er førende globalt, og Danmark beviseligt har trukket EU i den rigtige retning, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Både miljø og klima er områder, hvor EU er førende globalt, og Danmark beviseligt har trukket EU i den rigtige retning, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.Foto: WWF
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Som frygtet handler meget af diskussionen om EU op til valget til Europa-Parlamentet om velfærdsturisme, børnecheck og grænsebomme, der klapper i.

Kontroversielle og i hvert fald tilsyneladende enkle sager, som både journalister og politikere kan kaste sig frådende over, og som de kan piske op til en storm.

Det er et svigt af EU. Og det er ikke mindst et svigt af de mange områder, hvor EU ikke gør Danmark mindre, hvor EU ikke formindsker vores indflydelse, men hvor EU betyder, at Danmark får mere at skulle have sagt, og Danmark får magt, der overstiger vores forholdsvise lidenhed.

Miljø og klima er nogle af de områder.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Samlet EU gør en forskel
Det er områder, som kan være vindersager for ambitiøse politikere, der ikke bare ønsker at blive valgt til parlamentet, men som også vil bidrage til en positiv fortælling om EU og det forpligtende samarbejde, som EU står for.

Både miljø og klima er områder, hvor EU er førende globalt. Og det er områder, hvor Danmark beviseligt har trukket EU i den rigtige retning.

Det er de grønne dagsordener, som jeg mener, der er et stort potentiale i for de danske politikere. De skal have modet til at fokusere på disse sammenhænge, og danskerne skal belønne det i stemmeboksen.

Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Til fordel for resten af verden, for EU selv og også for os her i Danmark, der blandt andet nyder godt af, at EU's forurening af Østersøen begrænses, inden vandet strømmer gennem bælt og sund herhjemme.

Med høje mål på klimaområdet om reducering af CO2-udslip har Danmark ligeledes inspireret resten af EU. Og samtidig har vi i Danmark nydt godt af en omfattende eksport af grønne energiløsninger til lande i hele EU.

Og hvis vi vil gøre os forhåbninger om at stoppe vandstandsstigningerne i verdenshavene, den globale handel med truede dyr eller skovrydning som følge af europæisk import af svinefoder, er vi langt mere effektive, når vi for naturens skyld står samlet som EU, end når vi fra dansk side kun råber vagt i gevær.

EP-kandidater skal turde grøn dagsorden
Det er de grønne dagsordener, som jeg mener, der er et stort potentiale i for de danske politikere. De skal have modet til at fokusere på disse sammenhænge, og danskerne skal belønne det i stemmeboksen.

De skal droppe nationalromantikken, ikke fordi der nødvendigvis er noget galt med den, men fordi EU er godt for Danmark og verden.

WWF har op til valget indsamlet spidskandidaternes bud på, i hvilken retning de vil trække EU på det grønne område (se dem her).

Den gode nyhed er, at de fleste kandidater har en rigtig fornuftig vision for Danmark og EU på det grønne område; den dårlige nyhed er, at de generelt tilsyneladende ikke helt tør satse på, at grønne initiativer er en bedre mulighed end børnechecken for at skabe en frugtbar EU-debat og en debat, der er frugtbar for dansk økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00