EU-Kommission finder ny model for videnskabelig rådgivning

FORSKERINPUT: EU-chefrådgiverstillingen er skrottet til fordel for et rådgivningspanel og mere kontakt til EU-landenes forskermiljøer. Det kan betyde et mindre smidigt system, som ikke får videnskabens stemme med, når politikerne skal træffe de hurtige beslutninger, advarer formand for dansk forskningsråd.

EU's forskningskommissær Carlos Moedas får ansvaret for at sætte et nyt videnskabeligt rådgivningssystem op i EU-Kommissionen.
EU's forskningskommissær Carlos Moedas får ansvaret for at sætte et nyt videnskabeligt rådgivningssystem op i EU-Kommissionen.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Jeg kan blive bekymret for, at hvis det her bliver meget langsommeligt, hvor får de så de råd fra, som gør dem i stand til at træffe de hurtige beslutninger?

Jens Oddershede
Formand, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd

BRUXELLES: EU-Kommissionens videnskabelige rådgivningssystem er dødt. Længe leve Kommissionens videnskabelige rådgivningssystem.

Sådan gjalder det fra tagene i EU-hovedstaden, efter Kommissionen nu har annonceret, at der kommer en ny og anderledes arvtager til den meget omdiskuterede videnskabelige chefrådgiver-stilling, som den sidste kommissionsformand ansatte til at være forskningens stemme i politikdannelsen på højeste plan.

Ifølge forskningskommissær Carlos Moedas bliver det en model, som består af to ben. Et tættere samarbejde med nationale videnskabelige organer i medlemslandene og en højniveaugruppe bestående af ”eminente” uafhængige forskere, der på deltid skal stå for at rådgive hele kommissærkollegiet.

0:000:00