Debat

Morten Helveg om Nord Stream 2: EU løser gigantisk dansk kattepine

GAS: Europa-Parlamentet kommer Danmark til undsætning over for russisk-tysk dobbeltpres i sagen om gasledningen Nord Stream 2, skriver Radikales Morten Helveg Petersen.

Danmark skal undgå at være yderligere
afhængig af såvel russisk gas som Putins luner.
Danmark skal undgå at være yderligere afhængig af såvel russisk gas som Putins luner.Foto: Grigory Dukor/Ritzau Scanpix
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Regeringen har igen bedt EU om hjælp i en prekær sag for Danmark. Det drejer sig om den såkaldte Nord Stream 2 gasledning, som russiske Gazprom vil anlægge fra Rusland til Tyskland via Østersøen. Dele af den 1.200 kilometer lange rørledning vil ifølge planerne gå gennem dansk farvand. Det kræver derfor en dansk godkendelse af projektet.

Løkke og regeringen er fanget i en svær situation. På den ene side vil USA og mange af vores europæiske venner helt forhindre ledningen. På den anden side står Putin og Merkel og presser på for en dansk accept. Regeringen skal beslutte sig for, om den tør sige nej til det russiske ønske om at udbygge sin vigtigste livline: eksport af gas til Europa. Et nej, der samtidig er et nej til vores bedste venner Tyskland, som meget gerne vil aftage gassen.

Hjælp fra Bruxelles
Og presset for at godkende eller afvise Nord Stream 2 bliver stadig større på den danske regering, som har erkendt, at den slags beslutninger ikke kan klares med en manuel signatur fra statens fjerneste miljøkontor.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Nord Stream 2 er storpolitik på højeste niveau, og regeringen kan derfor i princippet afvise Nord Stream 2 af rent politiske årsager.

Men regeringen tør ikke stå alene med sin beslutning. Som statsministeren formulerede det i oktober sidste år til Berlingske: ”Denne her gasledning har en geopolitisk betydning. Det er ikke nogen god situation, at et land som Danmark pludselig skal stå med den sag helt alene," sagde Lars Løkke Rasmussen. Af samme årsag kaldte regeringen på hjælp fra Bruxelles.  

Løkke og regeringen er fanget i en svær situation. 

Morten Helveg Petersen (R)
MEP

Russisk trussel
På papiret er gasledningen i direkte strid med hele fundamentet i EU-samarbejdets fokus på grøn omstilling og på at gøre os uafhængige af såvel fossile brændstoffer som af Putins luner. Senest har vi set, hvordan kulden tvinger ukrainske skoler og børnehaver til at holde lukket, fordi Putin skruer ned for gassen. Det vil være decideret farligt at fordoble vores import, ligesom det heller ikke giver mening at hælde milliarder i Putins skattekiste med den ene hånd, mens vi med den anden fastholder stærke sanktioner på bagkant af russernes aggression i Ukraine.

Og endelig, når jeg ser hjemover, så strider en Nord Stream 2 linje direkte imod den logik, der ligger i det nye danske forsvarsforlig, hvor den russiske trussel tages meget seriøst. Det vil også være at holde de 200 danske soldater i Estland for nar, hvis vi den ene dag sender dem til de kolde skove ved den russiske grænse, mens vi den næste dag opfylder Putins største ønske.  

Fælleseuropæisk position
EU-Kommissionen vil gerne hjælpe, og den har derfor lavet et udkast til en fælleseuropæisk position, så Danmark ikke står alene. Konkret har Kommissionen svaret igen med strammere regler. Fremover skal regler for handel med gas, der allerede gælder internt i EU, også omfatte handel med lande uden for EU - eksempelvis Rusland.

Udkastet efterlader desværre en kæmpe kattelem til den russiske bjørn: EU's medlemslande får nemlig mulighed for at undtage projekter ud fra nogle alt for vage og mangelfulde kriterier. Dermed er presset tilbage på statsministeren. 

Op til Ministerrådet
Præcis det scenarie har været bagtæppet for de forhandlinger, vi afsluttede i Parlamentet i denne uge. Jeg forhandlede på vegne af den liberale gruppe, Alde, og vores position er meget klar; vi ønsker at forstærke Kommissionens udspil ved at begrænse den lovgivningsmæssige kattelem. Hermed tvinger vi Nord Stream 2 til at overholde gældende EU-regler, hvilket kan sætte en stopper for projektet.

Nu er det op til de europæiske regeringer i Ministerrådet at godkende Parlamentets løsning, så vi undgår yderligere afhængighed af russisk gas.  

Det er min forhåbning, at den danske regering dermed kan se frem til en bred, europæisk rygdækning senere på foråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00