EU-ministre vil forhindre høstkatastrofe på grund af grænselukninger

LOCKDOWN: Hvem skal plukke jordbær og asparges i Europa, når sæsonarbejderne ikke kan eller vil rejse ud på grund af coronafrygt og lukkede grænser?

I Danmark er mange jordbærplukkere normalt hentet ind fra andre EU-lande. Det kan blive svært i en situation med lockdowns og rejserestriktioner.
I Danmark er mange jordbærplukkere normalt hentet ind fra andre EU-lande. Det kan blive svært i en situation med lockdowns og rejserestriktioner.Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenJeppe Maagaard Holm

BRUXELLES: Flere af EU’s landbrugsministre ringede med alarmklokkerne ved et videomøde onsdag ved udsigten til, at hundredtusindvis af vandrende sæsonarbejdere i landbruget bliver i deres hjemlande på grund af frygten for coronavirus.

Flere lande oplever allerede nu, at de arbejdere, der ellers rejser ind for at hjælpe med høsten, enten ikke kan komme på grund af rejserestriktioner eller ikke vil tage til lande med høje smitterater af den frygtede virus.

Derfor skal der gøres mere for, at arbejdskraftens frie bevægelighed sikres, også i en coronatid, lød det ifølge miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) på mødet.

0:000:00