EU på vej med medielov: "Jeg kan hurtigt tælle 200 sager mod medier og journalister, der føler sig chikaneret og forfulgt"

EU barsler med direktiv, som sikrer pressefrihed. Imens tager regeringer kvælertag på frie medier flere steder i Unionen. Tag med til Polen, hvor mediechefer udpeges af regeringen, og journalister på uafhængige medier systematisk kues med sagsanlæg.

Demonstranter stimlede i august sammen foran det polske
parlament for at protestere mod et lovforslag fra regeringen, som vil begrænse
udenlandske aktørers mulighed for at eje polske medier.
Demonstranter stimlede i august sammen foran det polske parlament for at protestere mod et lovforslag fra regeringen, som vil begrænse udenlandske aktørers mulighed for at eje polske medier.Foto: Aleksander Kalka

Michal Niepytalski elskede sit job som journalist på en af Polens største nyhedsstationer.

På statsstøttede Teleexpress gav chefen medarbejderne lov til at dække de begivenheder, de havde lyst til – gerne historier, der drillede politikerne lidt. Atmosfæren på arbejdspladsen var forbilledlig. Selv i en omskiftelig mediebranche var Michal Niepytalski efter syv års ansættelse stadig blandt de nyeste ansigter på redaktionen.

Det var i de år, Polen kravlede helt op på en 18. plads på pressefrihedsindekset. Et indeks, som organisationen Reporters Without Borders bruger til at rangere i alt 180 lande efter graden af frihed for journalister.

0:000:00