Om  
Charles Michel

Efter kritik dropper EU-præsident kandidatur til europaparlamentsvalget

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, trækker sig fra europaparlamentsvalget i kølvandet på kritik.

<div>Efter kritik dropper Charles Michel sit forsøg på at komme i Europa-Parlamentet og fortsætter som formand for Det Europæiske Råd.<br></div>
Efter kritik dropper Charles Michel sit forsøg på at komme i Europa-Parlamentet og fortsætter som formand for Det Europæiske Råd.
Foto: Paul Daly/AP/Ritzau Scanpix
Bolette HøjRikke Albrechtsen

Efter vrede reaktioner dropper Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, sit forsøg på at komme i Europa-Parlamentet.

Den liberale tidligere belgiske premierminister søgte en plads i Europa-Parlamentet, da hans mandat som rådsformand udløber til november 2024.

Han trækker sig nu fra valgkampen efter kritik for at ville forlade sin post før tid.

"Jeg vil dedikere mig fuldt ud til mine nuværende ansvarsområder med en fast beslutsomhed, indtil de når deres afslutning. Jeg vil altid være en varm fortaler for et Europa, der er demokratisk, stærkt, forenet og herre over sin egen skæbne," skrev Charles Michel i en Facebook-opdatering fredag aften.

Prioriterede sig selv højere

Charles Michels kandidatur til Europa-Parlamentet blev opfattet som et tegn på, at han prioriterede sin egen politiske fremtid højere end sin nuværende rolle som leder af Det Europæiske Råd, hvor EU's stats- og regeringscheferne mødes. 

Han havde lovet at begrænse sine kampagneaktiviteter som spidskandidat for sit liberale parti, MR, til et minimum op til europaparlamentsvalget 6.-9. juni for at kunne passe jobbet med at lede topmøderne blandt statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes 26 EU-lederkolleger. Men han ville skulle forlade formandsposten senest 16. juli, hvor det næste Europa-Parlament træder sammen for første gang.  

Det betød, at de øvrige EU-chefer enten skulle finde hans efterfølger før tid, eller lade det land, der på det tidspunkt har det roterende formandskab for Ministerrådet, overtage tjansen. Fra 1. juli er det Ungarn, hvilket ville sætte landets omstridte premierminister, Viktor Orbán, i chefstolen. 

Læs også

Ekstreme reaktioner

Udpegelsen af den næste formand for Det Europæiske Råd bliver set som en del af en kabale, der også skal sætte navn på den næste formand for EU-Kommissionen og EU's næste udenrigschef. Kommissionsformandsposten skal dog ifølge EU-traktaterne besættes med et øje på udfaldet af valget til Europa-Parlamentet. 

Derfor vakte Charles Michels plan om at forlade posten i utide stor irritation og vrede, fordi det ville sætte de øvrige ledere under et stort tidspres. Det får ham nu til at droppe sine parlamentsdrømme.

"Mit valg har givet anledning til intens medieopmærksomhed og spekulationer. Jeg havde forudset noget af det i betragtning af min tilgangs hidtil usete – nogle ville sige dristige – karakter. Det har også ført til ekstreme reaktioner – ikke inden for Det Europæiske Råd, men uden for det," skrev han og fortsatte:

"Jeg vil ikke have, at det distraherer os fra vores mission og underminerer institutionen og vores europæiske projekt, eller at det bliver misbrugt til at så splittelse inden for Det Europæiske Råd."

Den 48-årige EU-formand gør klart, at han nu udskyder beslutningen om sine fremtidige karriereplaner, til efter han har afsluttet sit mandat 1. december.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

0:000:00