EU siger nej til arktisk olieudvinding og vil indtage Grønland

EU-Kommissionen lægger i sin nye arktiske strategi op til at forbyde EU-landene at bruge olie, gas og kul udvundet i Arktis. Samtidig vil kommissionen åbne kontor i Nuuk.

EU-kommissær for miljø, have og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, ved præsentationen af strategien på et pressemøde i Bruxelles onsdag eftermiddag.
EU-kommissær for miljø, have og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, ved præsentationen af strategien på et pressemøde i Bruxelles onsdag eftermiddag.Foto: Lukasz Kobus / EU-Kommissionen
Andreas Krog

EU bør følge i USA og Canadas fodspor og forbyde enhver form for ny olie-, gas- og kulproduktion i Arktis. Det er hovedbudskabet i EU-Kommissionens nye arktiske strategi, som blev præsenteret onsdag eftermiddag.

Kommissionen foreslår, at det skal gøres ulovligt for EU-medlemsstaterne at købe eventuelle kulbrinter, der produceres fra sådanne projekter. Den arktiske olie, gas og kul bør nemlig forblive i den arktiske undergrund, mener kommissionen.

Når EU nu får sin første arktiske strategi, så skyldes det, at den arktiske region set med EU-Kommissionens briler, er af afgørende strategisk betydning betydning for EU i lyset af klimaændringer, adgangen til råmaterialer samt geostrategisk indflydelse. Strategien adresserer disse geopolitiske, miljømæssige, økonomiske, sikkerhedsmæssige og sociale udfordringer og muligheder.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00