EU: Slut med farlige kemikalier i elektrisk udstyr

EU: EU-Parlamentet har netop vedtaget en udvidelse af ROHS-direktivet, der vil begrænse mængden af farlige kemikalier i elektroniske produkter.
Fakta

ROHS-direktivet for fremtiden:

De farlige stoffer, der forbydes i elektroniske apparater for fremtiden, er blandt andet cadmium, krom VI, bly, kviksølv og to grupper af bromerede flammehæmmere.

Helt konkret handler udvidelsen af ROHS-direktivet om velkendte produkter som batteri-opladere, baby-alarmer, forlængerledninger, hæve-sænke-borde, sko med lys og mange andre elektriske og elektroniske produkter.

Avanceret måleudstyr og medicinsk udstyr bliver nu også fri for farlige stoffer.

Ved nu at omfatte alle elektriske og elektroniske forbrugerprodukter er direktivet fremtidssikret. Det vil ikke længere være nødvendigt at lave ændringer, hver gang et nyt produkt udvikles.

Ændringen af ROHS-direktivet vil spare den europæiske affaldsstrøm for mere end 1.400 tons bly og knap 10 tons bromerede flammehæmmere.


Kilde: Miljøministeriet
Endnu færre skadelige kemikalier i fjernsyn, batteriopladere og søde dukker med lyd. Det bliver konsekvensen af gårsdagens afstemning i EU-Parlamentet. Her blev en udvidelse af ROHS-direktivet vedtaget, så blandt andet bromerede flammehæmmere, kviksølv og bly ikke længere må indgå i elektroniske produkter.

Både MEP'er Dan Jørgensen (S) og Jens Rohde (V) er fuldt ud tilfredse med vedtagelsen af det nye ROHS-direktiv.

"Det er rigtig godt, for det betyder, at vi nu får forbudt seks meget farlige kemikalier næsten fuldstændig i alle elektroniske produkter," siger Dan Jørgensen.

Han er særligt glad for, at direktivet nu er udvidet til ikke kun at gælde tv-apparater og kameraer, men for eksempel også legetøj med lyd og lys. Talende dukker og blinkende gummisko har nemlig ikke tidligere været omfattet af direktivet.

0:000:00