EU-stjernen Donald Tusk udfordrer populisten Kaczynski om magten i Polen

Efter otte år under et katolsk værdisæt og et konfliktfyldt forhold til EU skal polakkerne beslutte, om deres nationalkonservative regering skal fortsætte, eller om tøjlerne skal overlades til liberale Donald Tusk. Altinget har besøgt Polen forud for efterårets uforudsigelige parlamentsvalg.

Jarosław Kaczyński taler ved en militærparade i august. Selv om Andrzej Duda er præsident, er det Kaczyński, der som leder af partiet Lov og Retfærdighed (PiS) reelt kontrollerer den politiske magt i Polen. 
Jarosław Kaczyński taler ved en militærparade i august. Selv om Andrzej Duda er præsident, er det Kaczyński, der som leder af partiet Lov og Retfærdighed (PiS) reelt kontrollerer den politiske magt i Polen. Foto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

WARSZAWA: En snes polske pensionister i regnbuefarvet tøj bevæger sig gennem gaderne med megafonerne ladt på deres ugentlige protestmarch. De er vrede over den politiske udvikling i landet, der siden 2015 har været styret af det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS).

Demonstranterne, der går under navnet Polske Bedstemødre, Polskie Babcie, har i de seneste seks år deltaget i hundredvis af demonstrationer mod PiS-regeringens kontroversielle reformer af retsvæsenet og medierne samt deres katolsk-konservative tilgang til abort og LGBT-rettigheder.

”Vi kæmper på vegne af den næste generation af polakker, som kommer til at stå med regningen for de politiske beslutninger, der bliver taget i dag. Polen har ikke råd til fire år mere med PiS,” lyder det fra en demonstrant ved navn Ivana, der var blandt initiativtagerne til Polskie Babcie.

0:000:00