Europa-Parlamentet blåstempler finansskat

FINANSSKAT: Europa-Parlamentet støtter lovforslaget om en europæisk skat på finansielle transaktioner, men efterlyser et bedre design af skatten for at forhindre skatteunddragelse.

På onsdagens plenarsamling stemte Europa-Parlamentet for Kommissionens forslag om at indføre en skat på finansielle transaktioner i Europa. 487 stemte for og 152 imod. 

Kommissionens forslag er, at medlemslandene indfører en finansskat på 0,1 procent på aktier og obligationer og 0,01 procent for derivater.   

Ikke nok
Parlamentet stemte for, men efterlyser samtidig, at Kommissionen går skridtet videre og designer skatten bedre for at undgår skatteunddragelse.

Parlamentet foreslår, at Kommissionen designer skatten således, at finansielle institutioner uden for EU også skal betale skatten, hvis de handlede værdipapirer oprindeligt er udstedt i EU. Det ville eksempelvis betyde, at Siemens aktier udstedt i Tyskland, men som bliver handlet mellem USA og Kina også skulle betale skatten.

Enighed ikke nødvendigt 
Også selvom at ikke alle medlemslande vil indføre skatten, anbefaler Parlamentet, at det ikke skal bremse skatten. Derimod skal de villige lande gå forrest og indføre skatten. 

Også blandt den europæiske befolkning er der stor opbakning til at beskatte aktier og derivater. Hele 66 procent af de europæiske borgere støtter en finansskat, viser en ny analyse fra Eurobarometer. 

Loven forventes først at blive implementeret i medlemslandene ved udgangen af 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00