Europaudvalget revser Claus Hjort

EU: Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at følge Europaudvalgets krav om at indhente mandat fra Folketinget inden Økofin-Rådsmødet i Bruxelles på tirsdag.

Martin Lorentsen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ingen populær herre i Europaudvalget forud for klimatopmødet COP21, der bliver afholdt i Paris fra 30. november til 11. december.

Et klart flertal i Europaudvalget pålagde Claus Hjort Frederiksen at forhandle Danmarks holdning til klimafinansiering, inden han diskuterer sagen med de resterende finansministre i EU på tirsdagens Økofin-Rådsmøde i Bruxelles.

Samtlige partier med undtagelse af Venstre ønsker, at regeringen indhenter mandat fra Folketinget, før EU-landene tager endelig stilling til klimafinansiering, hvilket kan få afgørende betydning for, hvorvidt en klimaaftale i Paris bliver indgået.

Finansministeren afviser dog at følge udvalgets krav. Det medførte stor utilfredshed blandt medlemmerne i Europaudvalget, der fredag formiddag slog kløerne i finansministeren. 

Mette Gjerskov gjorde det klart, at det ikke var set før, at en regering ikke har fulgt et pålæg fra Europaudvalget, og Holger K. Nielsen fandt det beskæmmende, at regeringen vælger at køre solo.

“Som jeg ser det, er det udtryk for en voldsom arrogance fra finansministerens side, når han fuldstændig afviser det ønske, vi er kommet med fra udvalgets side,” lød det blandt andet fra Holger K. Nielsen. 

Se den ophedede debat i her. 

Læs mere her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00