EU’s rolle i genopbygningen efter corona splitter Folketingets partier

GENÅBNING: EU-Kommissionen præsenterede onsdag en plan for, hvordan kontinentet skal lukkes op igen efter coronapandemien. Det kommende budget skal være centralt, lyder det. Men det spørgsmål skaber uenighed i Folketinget.

Ursula von der Leyen, EU-Kommissionens formand, præsenterede onsdag en række retningslinjer for medlemslandenes genåbning efter coronaudbruddet.
Ursula von der Leyen, EU-Kommissionens formand, præsenterede onsdag en række retningslinjer for medlemslandenes genåbning efter coronaudbruddet.Foto: Etienne Ansotte/Europa-Kommissionen
Simon Holst Jensen

Når Europas økonomier skal genopbygges efter coronakrisen, skal EU og ikke mindst EU’s budget spille en helt afgørende rolle. Det fortalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag på et pressemøde.

”Det kommende syvårsbudget skal skille sig ud fra de tidligere. Det skal være Europas svar på coronakrisen,” fortalte hun.

Budgettets hovedopgave bliver ifølge von der Leyen ”at få det indre marked op at køre, forhindre en fragmentering på markedet, styrke den økonomiske modstandsdygtighed og skabe investeringer i digitale og grønne teknologier”.

Dokumentation

Sådan vil EU komme ud af coronakrisen
Selv om der ikke er én vej ud af coronakrisen, der passer til alle lande, er det kun ved at koordinere, at kaos kan undgås, lyder det fra Bruxelles, som her kommer med råd til, hvordan medlemslandene skal komme tilbage på fode igen:

Tre kriterier for åbning:
Reduktion og stabilisering i antallet af indlagte og nye smittede over tid, tilstrækkelig kapacitet i sundhedsvæsenet og testkapacitet til hurtigt at kunne opdage nye tilfælde samt mulighed for sporing.

Åbning skal ske gradvist:
Der skal være tid til at observere, hvad de enkelte trin i åbningen af samfundene gør ved smittetallet. De svageste grupper skal afskærmes længst tid. Smittede skal i karantæne for at forhindre yderligere spredning. Alle skal ikke sendes tilbage på arbejde på samme tid, og reglerne om social afstand skal fortsat gælde.

Koordination:
Medlemslandene skal holde hinanden orienterede om alle åbningstiltag for at undgå negative spill-over-effekter.

Data og kontaktsporing:
Der skal indsamles og deles data, så effekterne af åbningen kan følges. Brug af mobilapps til at spore, hvem nye smittede har været i kontakt med, skal bruges – i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne.

Flere og mere ensartede test:
Udbredelse af hurtige testmuligheder, både til diagnosticering og for at følge med i immunitetsopbygningen i befolkningen.

Fokus på vaccine, behandling og medicin:
Kommissionen vil sammen med Det Europæiske Lægemiddelagentur forsøge at strømline godkendelsesprocessen for nye vacciner og for eksisterende lægemidler, der kan bruges i behandling af covid-19.

Grænseåbninger skal fases ind:
De indre grænser i Schengen-området skal genåbnes på koordineret vis. Først mellem områder uden stor smitterisiko. Først i en senere fase skal der åbnes for indrejse fra tredjelande. 

Nødretstilstand skal gradvis ophæves:
Den ekstra magt, som mange regeringer har givet sig selv til at håndtere de ekstraordinære udfordringer, skal erstattes af mere målrettede interventioner.

Kilde: EU-Kommissionen


0:000:00