Eva Kjer vil fastholde lavt nitrit-niveau

SÆRREGEL: En særaftale mellem Danmark og EU-Kommissionen sikrer et lavt indhold af kræftfremkaldende nitrit i fødevarer. Til foråret udløber aftalen, og fødevareministeren søger nu om forlængelse.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fik for to år siden tilladelse fra EU-Kommissionen til at omgå de fælles EU-regler og sikre et lavt indhold af nitrit i danske kødprodukter. Den midlertidige aftale, der dengang blev indgået, udløber til foråret, og ministeren beder derfor endnu engang Kommissionen om lov til at omgå reglerne.

Nitrit, der tilsættes for at konservere kødprodukter som rullepølse og skinke, er begrænset i danske fødevarer. Årsagen hertil er, at forskning har fundet beviser for, at tilsætningsstoffet er kræftfremkaldende.

"En overgang til de fælles EU-regler vil medføre en betydelig stigning i danskernes indtag af nitrit og dermed af de sundhedsskadelige nitrosaminer. Derfor ønsker jeg, at Danmark fortsat opretholder vores egne regler og høje beskyttelsesniveau, der ligger i tråd med de videnskabelige vurderinger på området," siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse, med henvisning til de de videnskabelige vurderinger som DTU, Fødevareinstituttet samt EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet har foretaget.

Den eksisterende aftale
I 1995 vedtog EU et direktiv for reglerne om den tilladte mængde nitrit i kødprodukter. Mængden, der da blev tilladt, var markant højere, end hvad der i Danmark var tilladt. Det resulterede i en stadigt verserende strid mellem Danmark og EU om reglerne. Selv efter at stridighederne endte hos EF-domstolen, og EU ændrede sine regler i retning af de danske, var de danske standarder for nitritindhold ikke opfyldt.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00