Miljøvismand: Dansk landbrug er mindre CO2-effektivt end EU-gennemsnittet

KLIMA: Dansk landbrug er mindre CO2-effektivt end det gennemsnitlige europæiske, lyder det fra miljøvismand, som ikke mener, at CO2-lækage er et tungtvejende argument for at udskyde klimatiltag.

"Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng," siger miljøvismand Lars Gårn Hansen.
"Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng," siger miljøvismand Lars Gårn Hansen.Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Lækageraten er betydelig, men CO2-reduktioner i dansk landbrug vil selv i et worst case-scenario have en gennemsnitlig global klimaeffekt på omkring 25 procent.

Lars Gårn Hansen
Økonomiprofessor og medlem af De Økonomiske Råd

På den anden side af sommerferien kan landbruget blive en del af forhandlingerne om den klimahandlingsplan, som skal tage Danmark videre mod klimalovens mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent inden 2030.

Og der er ingen grund til at gå stedmoderligt til opgaven med at lave en plan for at nedbringe landbrugets CO2-udledninger.

For selvom landbruget er et område med risiko for høj CO2-lækage, er der klare gevinster ved at komme i gang, vurderer Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet.

0:000:00