Fransk EU-minister: Danmark har skiftet holdning til techskat

DIGITAL SKAT: En skat rettet mod techgiganter er på bordet som en kur mod den økonomiske krise, der er konsekvensen ved den nuværende pandemi. Regeringen er for internationalt samarbejde om sådan en skat, men med forbehold, siger ordfører.

Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Diskussionen om en international skat målrettet de store primært amerikanske techvirksomheder kommer efter al sandsynlighed til at boble hele efteråret.

Senest blev en digital skat nævnt som en mulig finansiering af den store genopretningspakke, som de europæiske stats- og regeringschefer for blev enige om i sidste måned.

Og nu siger en fransk minister, at Danmark har skiftet holdning, og nu er for en europæisk skat på digitale services.

I Europa er det særligt Frankrig, der presser på for en skat på digitale services. Den franske regering er gået enegang med sådan en skat på techvirksomheders omsætning, og kæmper for at få resten af kontinentet med.

Fakta
Sagen kort
  • Flere lande, heriblandt Frankrig, har på egen hånd indført en beskatning på 'digitale services', møntet på at beskatte omsætningen hos store teknologivirksomheder som Facebook, Google, Apple, Netflix og Amazon.
  • EU-Kommissionen vil også komme med et forslag til en digital skat.
  • Der er desuden startet et samarbejde om at etablere en digital beskatning i OECD-regi, men det har den amerikanske regering for nyligt truet med at trække sig fra.
  • Både EU-Kommissionen og den danske regering mener, at en aftale i OECD-regi vil være at foretrække.  En aftale blandt EU-landene ses af begge parter som en sekundær mulighed, hvis OECD-arbejdet bryder sammen

Ifølge den franske minister for EU-anliggender, Clement Beaune, så er Danmark det seneste land, der har meldt sig som støtte til en fælleseuropæisk skat rettet mod de store techvirksomheder. Det sagde han i fransk radio i onsdags.

"Der er 25 ud af 27 lande, der er for. Danmark har netop ændret holdning," sagde Clement Beaune i Radio Classique.

Vi skal kæmpe videre i OECD, og vi skal prøve at få amerikanerne ind i det samarbejde, uanset, hvem der vinder præsidentvalget.

Jens Joel
EU-ordfører (S)

S: Minister har fået fakta galt i halsen
Ifølge den franske minister skulle det efterlade kun to lande i EU, der er imod forslaget om en techskat. Men ifølge Socialdemokratiets EU-ordfører Jens Joel, så har den franske minister fået fakta galt i halsen:

"Jeg ved ikke helt hvor det stammer fra, når den franske minister siger, at vi har ændret holdning. Vores holdning har ikke ændret sig siden regeringsskiftet. Vi mener, at beskatning af de digitale giganter er ekstremt vigtigt, og det har denne regering forfulgt fra starten," siger Socialdemokratiets EU-ordfører Jens Joel.

Dermed ikke sagt, at regeringen er 100% enige i Frankrigs arbejde for en EU-baseret beskatning af multinationale techvirksomheder:

"Vores strategi er, at man skal forfølge det på OECD-niveau, men kan vi ikke det, så er vi villige til at gå sammen med EU-landene om det. Det vigtigste er, at techgiganterne koommer til at bidrage til fællesskabet til at sikre velfærd og sammenhængskraft," siger han og fortsætter

"Jo bredere du kan lave aftalen, jo mere effektiv bliver den. Man skal ikke kunne slippe udenom beskatningen, og jo flere lande du kan få med i en fælles aftale, jo sværere bliver det at slippe uden om," siger Jens Joel.

Ingen grund til panik
Arbejdet i OECD for en mere fair beskatning har dog fået usikre udsigter. I juni meldte USAs præsident Donald Trump ud, at han ville trække USA ud af forhandlingerne. OECD dog siden sagt, at amerikanerne stadig deltager i arbejdet.

Usikkerheden skal dog ikke give anledning til panik. Det betyder, at Danmark ikke er klar til at opgive arbejdet, selv hvis amerikanerne trækker sig ud af arbejdet, siger Jens Joel:

"I forhold til amerikanerne og den situation, der er i USA lige nu, så skal man være påpaselig med at overfortolke de meldinger, der kommer derfra. Amerikanerne står overfor et præsidentvalg, og derfor er fokus på den indenrigspolitiske situation. Vi skal kæmpe videre i OECD, og vi skal prøve at få amerikanerne ind i det samarbejde, uanset, hvem der vinder valget," siger han.

Lang vej til en aftale
Selvom den franske EU-minister peger på, at 25 ud af 27 eu-lande i princippet går ind for en skat på digitale services kan der stadig være lang vej til en endelig ordning. Skattespørgsmål skal nemlig vedtages med enstemmighed i EU. Altså kan et enkelt land stå i vejen for en aftale resten af unionen er enig i.

Ved sin tiltræden sidste år slog den nuværende EU-Kommission fast, at den vil indøre en beskatning på tech-virksomhederne.

Og ved den nyligt indgåede aftale om EU's næste syvårige budget og genopretningspakken Next Generation Europe har EU's stats- og regeringschefer også drøftet en digital skat som et kerneredskab til at genoprette økonomien i Europa.

I et skriftligt svar til Altinget siger talsmand for EU-Kommissionen, Daniel Ferrie:

"Beskatningen af den digitale økonomi er en topprioritet for EU, og vi forpligter os til at sikre, at alle forretninger, inklusive de digitale, bidrager der hvor de skal. Dette er særligt vigtigt nu, hvor den digitale økonomi skal komme sig oven på corona-pandemien," skriver han.

"Vi vil skubbe på for en ambitiøs, global tilgang til digital beskatning, og vi står klar til at komme med et forslag, hvis diskussionerne i OECD slår fejl," skriver han.

Overslag: 1,3 milliarder euro
Ifølge Kommissionens beregninger vil en skat på virksomheder med en omsætning på over 750 millioner euro indbrige over 1,3 milliarder euro til EU-budgettet, afhængig af, hvilken model for beskatning, der bliver valgt.

Og hvor den danske regering i princippet er for en aftale, har den danske regering nogle forbehold for sin støtte. Det kommer an på, hvordan modellen er skruet sammen. Det er særligt vigtigt for socialdemokratiet, at en digital skat bliver opkrævet nationalt, i stedet for at det er en central EU-institution, der opkræver pengene direkte til Unionens pengekasser.

"Vi er meget på linje med Kommissionen, hvis den foretrækker at løse det gennem OECD. Det er, set med vores briller, de enkelte nationer, der skal indkræve skatten. Vi vil gerne lave en aftale i EU om at der skal indkræves skatter, men det skal være landene, der indkræver dem," siger Jens Joel

Hvorfor er det så afgørende, at landene selv opkræver skatterne?
"Vi betragter det sådan, når en virksomhed har aktivitet i Danmark, skal den være med til at bidrage til fællesskabet. Og det er uanset, om det er den lokale tømrer eller om det er et multinationalt tech-selskab," siger han.

Ifølge EU-Kommissionens talsmand forventer Kommissionen at en digital skat kan indføres senest 1. januar 2023. Den forventer at fremlægge et forslag til en sådan skat i starten af 2021.

Rettet d. 12/8 kl 06:51: Præciseret, at den socialdemokratiske regering ikke har skiftet holdning Jens Joels første citat. Den tidligere formulering lød "... for nylig".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00