Grænseaftale skal overholde Schengen

TOLDKONTROL: Den omdiskuterede grænseaftale vil overholde alle krav fra Schengen-samarbejdet. Det blev sikret ved den seneste ændring i aftaleteksten. Overholdes det ikke, er der ingen aftale, lyder det fra forligsparterne.
Schengen skal overholdes, ellers er der ingen aftale, lyder det fra de to afgørende mandater bag aftalen om øget toldkontrol.
Schengen skal overholdes, ellers er der ingen aftale, lyder det fra de to afgørende mandater bag aftalen om øget toldkontrol.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Denne her sag ville aldrig have været så stor, hvis regeringen havde været ude at understrege aftalens hensigt. Det har den forsømt i frygt for Dansk Folkeparti. Men vi overholder Schengen, ellers er der ingen aftale. Hvis det viser sig, at EU vurderer, vi er i gang med noget, som ikke ligger inden for Schengen, så vil vi korrigere.

Per Ørum Jørgensen (KD)
MF
Fakta
Aftalen om øget toldkontrol vil gradvist blive implementeret de kommende år og vil formentlig være fuldt implementeret i 2013 eller i starten af 2014. 

Kilde: Justitsministeriet
Gentagne gange er der sat spørgsmålstegn til, om Danmark vil overholde Schengen-aftalen, når den nye aftale om øget toldkontrol bliver udmøntet. Men det er egentlig slet ikke et spørgsmål. Den skal overholde Schengen-aftalen. Det er simpelthen forudsætningen for aftalen, lyder det fra forligsparterne bag aftalen.

"Schengen skal overholdes. Det er et aftalevilkår og hele forudsætningen for aftalen. Og det kan ingen aftalepart være i tvivl om," siger løsgænger Pia Christmas-Møller.

Sammen med kristendemokraten Per Ørum Jørgensen peger de på den nye aftaletekst, som de indgik sammen med regeringen og Dansk Folkeparti den 10. juni.

"Det fremgår helt klart af aftaleteksten, at vi skal leve op til Schengen-aftalen under hele implementeringen af aftalen," siger Per Ørum Jørgensen.

Bevisbyrden blev vendt
I den oprindelige aftaletekst fra 11. maj hed det, at indsatsen for "at styrke grænsekontrollen i Danmark kunne gennemføres inden for rammerne af det nuværende Schengen-samarbejde". Men da en afstemning om aftalen blev flyttet fra Finansudvalget og til Folketingssalen, blev det nødvendigt med 90 mandater. Derfor måtte en ny aftaletekst til for at få det 90. mandat, Per Ørum Jørgensen, med. Og i den nye aftaletekst fra 10. juni lyder det, at samme grænsekontrol "skal kunne gennemføres inden for rammerne af det nuværende Schengen-samarbejde. Det vil blive sikret i implementeringen i alle faserne".

"Det er en klar indskærpelse af kravet om, at Schengen-samarbejdet skal overholdes. Det er ikke længere til at tage fejl af. Det betyder faktisk, at bevisbyrden er blevet vendt om, så vi fra dansk side skal sørge for, at Schengen-aftalen overholdes," siger Per Ørum Jørgensen.

Kommissionen med i arbejdsproces
Forud for indgåelsen af den skærpede aftale mødtes danske embedsmænd med EU-Kommissionens embedsmænd til et møde i Bruxelles i starten af juni. Her fik Kommissionen svar på nogle af sine spørgsmål til den danske aftale, og man har siden holdt fast i en dialog om processen.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) garanterede efterfølgende overfor hele det diplomatiske korps i Danmark, at Schengen-aftalen vil blive overholdt. I Kommissionen er forventningen derfor nu, at Schengen-samarbejdet vil blive respekteret i alle faser af implementeringen af aftalen.

"Ellers bliver der jo også problemer i forligskredsen," som en kilde i Kommissionen tørt konstaterer.

Regeringen kunne gøre det bedre
Mandag blev der så alligevel igen usikkerhed om aftalen, da Venstres Birthe Rønn Hornbech krævede en juridisk vurdering af aftalen fra Justitsministeriet. Dette ønske blev dog ikke imødekommet fra justitsministeren, og senere på dagen trak Birthe Rønn Hornbech sit ønske tilbage efter en samtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Og sagen har gentagne gange været håndteret klodset af regeringen, mener Per Ørum Jørgensen.

"Denne her sag ville aldrig have været så stor, hvis regeringen havde været ude at understrege aftalens hensigt. Det har den forsømt i frygt for Dansk Folkeparti. Men vi overholder Schengen, ellers er der ingen aftale. Hvis det viser sig, at EU vurderer, at vi er i gang med noget, som ikke ligger inden for Schengen, så vil vi korrigere. Det har regeringen endnu ikke fået sagt tydeligt," siger Per Ørum Jørgensen.

Aftalen om øget toldkontrol kommer til afstemning i Folketinget tirsdag, hvor oppositionen har fremsat sine bemærkninger til aftalen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00