Om  
Jens Christian Grøndahl
Salman Rushdie

Grøndahl bag internationel appel for europæiske værdier

Forfatteren Jens Chr. Grøndahl, der hver anden søndag skriver en kommentar til Altinget, er blandt 30 intellektuelle bag manifest for Europa.

Rasmus Nielsen

Europa splittes for øjnene af os.

Med disse ord har 30 intellektuelle fra 21 lande skrevet under på en appel, et manifest for betydningen af de europæiske værdier i en tid, hvor Europa efter deres mening hjemsøges af populisme.

De 30 er forfattere og historikere. De er gået sammen i lyset af Brexit og udsigten til, at yderfløjene vil vinde frem ved maj måneds valg til Europa-Parlamentet.

"Vi må vise viljen til Europa, hvis ikke vi skal omkomme under populismens bølger. Vi må genopdage viljen til at deltage i demokratiet eller acceptere, at vrede, had og deres følgesvende omringer og drukner os."

I forbindelse med offentliggørelsen siger den verdenskendte indiske forfatter Salman Rushdie, der også har skrevet under, til den britiske avis The Guardian:

"Europa er i større fare end nogensinde de sidste 70 år."

Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk tilføjer, at de europæiske værdier også har betydning for ikkevestlige lande:

"Europas historiske succes gjorde det lettere at forsvare værdier som frihed, kvinders rettigheder og demokrati, som er afgørende for menneskeheden globalt. Europa er ikke et areal, men netop disse værdier. Men ideen om Europa er under angreb."

De underskrevne er – ud over altså den danske forfatter Jens Chr. Grøndahl – følgende:

Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik og Adam Zagajewski.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Grøndahl

Forfatter
filminstruktør (Den Danske Filmskole. 1983)

Salman Rushdie

Forfatter
University of Cambridge

0:000:00