Debat

Grønt Europa går gennem borgerlige mørkemænd

DEBAT: I dag er EU alt for afhængig af importeret fossilt brændstof. Der er brug for bindende mål for at vende udviklingen, men de borgerlige tøver, skriver Britta Thomsen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Euro-Parlamentet og Udvalget om Industri, Forskning og Energi

EU er i dag dybt afhængig af importeret fossilt brændstof, da mere end 50 procent af vores samlede energiforbrug kommer udefra. Alene i 2010 importerede EU energi for et beløb, der svarer til Polens BNP. Med det kommende direktiv om klima og energi for 2030 har vi chancen for at vende udviklingen.

De nuværende forhandlinger om 2030 adskiller sig meget fra 2008, hvor jeg forhandlede klima- og energimålene for 2020. Dengang indså medlemsstaterne og et stort flertal i Europa-Parlamentet nødvendigheden af grønne løsninger som et led i at sikre Europas energiforsyning i fremtiden.

I december 2008 vedtog Parlamentet og Rådet 2020-planen for energi og klima. Dermed fik Europa endelig en fælles energipolitik baseret på bindende mål for reduktion af CO2 og vedvarende energi samt en plan for energibesparelser.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Og strategien har været en succes med vækst i vindmøller, udvikling af 2.-generationsbiobrændstoffer, solcelleanlæg, intelligente elnet samt opsamling og opbevaring af CO2. Vi har for alvor taget hul på udviklingen af det bæredygtige grønne Europa.

Der er brug for bindende mål
Det burde derfor være logisk at føre ånden fra 2008 videre i de nuværende forhandlinger om klima- og energistrategien for 2030. Men i dag er situationen en anden. Fra den borgerlige fløj lyder der nye toner om, at vi skal begrænse de bindende mål til kun at omfatte CO2-udledningen og overlade resten til markedet. Det vil sige: Ingen bindende mål for vedvarende energi og energibesparelser.

Mit sigte under de nuværende forhandlinger er, at vi skal opnå yderligere 40 procent energibesparelser i 2030, så vi kan mindske importen og ikke mindst afhængigheden af Gazprom.

Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det er meget uambitiøst. Markedet kan ikke løse opgaven. Uden bindende mål sker der ingenting. Vi så det i første omgang i forbindelse med energibesparelserne, hvor målene ikke var bindende og derfor heller ikke blev opfyldt. Først efter Parlamentet og Rådet under det danske formandskab vedtog direktivet om bindende mål for energibesparelser, begyndte medlemslandene at reagere. For hvis de ikke lever op til målene, bliver de mødt med sanktioner, og det er et middel, der virker.

Da Angela Merkel under det tyske formandskab i 2007 også bakkede fuldt op om bindende mål, var det for at skabe sikkerhed for investorerne. Mange store investeringer i klima og energi kommer nemlig i dag fra private investorer. De mener, det er for risikabelt at investere, hvis den lovgivningsmæssige ramme ikke er på plads.

40 procent energibesparelser i 2030 
Hvert år importerer EU fossile brændstoffer for 355 milliarder euro. Importen er den væsentligste årsag til Europas dyre energipriser, som påvirker virksomhedernes konkurrenceevne. Specielt nu hvor energipriserne er faldet i USA som følge af den omfattende udvinding af skifergas.

I 2020 skal energiforbruget være reduceret med 17 procent som fastlagt i direktivet fra 2012. Mit sigte under de nuværende forhandlinger er, at vi skal opnå yderligere 40 procent energibesparelser i 2030, så vi kan mindske importen og ikke mindst afhængigheden af Gazprom.

Det vil i praksis betyde, at virksomhederne skal introducere energibesparelser i deres produktionsprocesser, og at de europæiske huse skal isoleres, hvilket vil skabe mange nye, lokalt forankrede arbejdspladser.

De borgerliges gode takter fra 2007 er gået i glemmebogen. Jeg håber, de når at finde dem frem til den 9. januar, hvor vi skal stemme om 2030-strategien i Energi-udvalget. Indtil da vil jeg gøre mit bedste for, at Parlamentet finder flertal for at fortsætte den grønne linje. Jeg krydser samtidig fingre for, at den nye tyske Grosse Koalition bliver enige om en grøn klima- og energipolitik. Det får uanset hvad en vis betydning for Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00