Har europæere ret til at blive glemt på det amerikanske internet?

RETTIGHEDER: Europæere har ret til at blive glemt på nettet og få slettet links fra Googles søgemaskine. Men gælder den ret kun inden for Europa? Det spørgsmål kommer for EU-domstolen i en sag mellem Google og det franske datatilsyn.

Tirsdag tager en ny sag ved EU-domstolen sin begyndelse. Nu skal EU-domstolen nemlig tage stilling til, hvorvidt den europæiske ret til at blive glemt kun gælder inden for Unionens grænser, eller om den gælder globalt.  
Tirsdag tager en ny sag ved EU-domstolen sin begyndelse. Nu skal EU-domstolen nemlig tage stilling til, hvorvidt den europæiske ret til at blive glemt kun gælder inden for Unionens grænser, eller om den gælder globalt.  Foto: Marcio Jose Sanchez/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Hvis retten til at blive glemt skal give mening, skal den gælde globalt, fordi vores informationsstrømme i dag er globale

Jesper Lund
Formand for IT-politisk forening

BRUXELLES: EU-domstolen fastslog i 2014, at EU-borgere har ret til at blive glemt. Altså få slettet links fra Googles søgemaskine, hvis de mener, oplysningerne er forældede eller irrelevante.

Har du eksempelvis deltaget i nøgenløbet på Roskilde Festival og er nævnt med navn i en billedtekst i en avis? Har en gammel ekskæreste i tidernes morgen haft en blog, hvor du også er nævnt, og som derfor kommer frem, når man googler dit navn? Så kan du bede Google om at deindeksere linket. Det betyder, at linket ikke længere kommer frem, når man googler dit navn. Det bliver ikke slettet fra internettet og kan stadig findes, hvis man googler nøgenløbet Roskilde Festival 2000, men linket er ikke længere bundet op på en søgning på dit navn.

Men har du som EU-borger også ret til at blive glemt uden for Unionen? Det hersker der uenighed om mellem Google og det franske databeskyttelsestilsyn (CNIL).

Dokumentation

Sådan er vi endt her 

Tilbage i 2014 vandt Mario Costeja González en sag ved EU-domstolen. Han krævede, at Google fjernede nogle links fra deres søgemaskine, hvori der stod, at hans hus var på tvangsaktion – på trods af at oplysningerne hverken var forkerte eller ulovlige. Det nægtede Google. Men dommen fra EU-domstolen betød, at han havde ret til at få linkene slettet.

Den dom betyder, at EU-borgere i dag kan klage til Google og bede dem om at slette links til oplysninger, der ”ikke længere er relevante”. Indtil nu har Google gjort det umuligt at fremsøge linkene i Europa. Frankrigs databeskyttelsestilsyn mener, at hvis først man har fået godkendt sin klage og slettet linket, skal det ikke kunne søges frem af nogen. Heller ikke hvis der søges fra en IP-adresse uden for Europa. Den sag, der kører fra 11. september, er altså en måde, man skal præcisere dommen fra 2014. Spørgsmålet er altså: Har europæere ret til at blive glemt inden for deres egen region eller globalt?


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00