Økonomer undrer sig: Hvorfor vil regeringen ikke erkende, at andre lande er afgørende for vores coronasucces

Mens regeringen roser sig selv for det økonomiske opsving efter corona, understreger økonomer, at andre landes hjælpepakker har været helt afgørende. Jakob Ellemann-Jensen og Sofie Carsten Nielsen kritiserer: Vi skal ikke bilde danskerne ind, at vi kan klare alting selv.

”Hvis ingen andre havde ført en ekspansiv politik, havde vi ikke fået det økonomiske opsving, vi har nu. Regeringen kan ikke tage hele æren for, at det er gået godt, siger lektor på Økonomisk Institut (KU) Jeppe Druedahl. Her er finansminister Nicolai Wammen fra fremlæggelsen af udspillet til næste års finanslov
”Hvis ingen andre havde ført en ekspansiv politik, havde vi ikke fået det økonomiske opsving, vi har nu. Regeringen kan ikke tage hele æren for, at det er gået godt, siger lektor på Økonomisk Institut (KU) Jeppe Druedahl. Her er finansminister Nicolai Wammen fra fremlæggelsen af udspillet til næste års finanslovFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Igen og igen har regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen brystet sig af den økonomiske politik under coronakrisen.

Senest da finansministeren fremlagde sit udspil til næste års finanslov:

”Vi har grebet ind tidligt i forhold til sundhedsdelen, og vi har holdt hånden under danske virksomheder og arbejdspladser. På den måde har vi undgået, at en sundhedskrise har sat sig til at blive en lang økonomisk krise,” lød det fra Wammen.

Det var ledsaget af plancher, der viste, at underskuddet på det offentlige budget og statsgælden hørte til blandt verdens laveste.

Nu påpeger en række økonomer, at regeringen udelader helt afgørende faktorer i regeringens succesfortælling. Nemlig at andre landes hjælpepakker – og dermed optagning af statsgæld – har holdt hånden under dansk eksport.

”Vi skal være glade for, at man har åbnet for sluserne i andre lande, særligt i Tyskland, USA, Storbritannien og Sverige. Det betyder alt for os, hvordan det går i de lande. Så at præsentere dansk økonomi som lukket boble, hvor regeringen gør det hele, er helt ved siden af skiven. Mette Frederiksen bør sende et julekort til Biden, Merkel og Boris Johnson,” analyserer Nordeas globale chefstrateg, Andreas Steno Larsen.

Samme konklusion kommer tidligere overvismand, økonomiprofessor (AU) Michael Svarer frem til: 

”Cirka halvdelen af det, vi producerer, bliver købt af udlændinge, og deres forbrug er blevet understøttet af hjælpepakker i deres hjemlande. Vores eksport har klaret sig exceptionelt godt – især i anden periode – på grund af det,” siger han

Læs også

Kort sagt går sammenligningen med andre lande også den anden vej. Den viser ikke kun, at dansk økonomi har klaret sig bedre end andre lande, men at andre landes hjælpepakker finansieret af underskud og gæld har hjulpet os.

Det slår lektor på Økonomisk Institut (KU) Jeppe Druedahl slår fast.

"Hvis ingen andre havde ført en ekspansiv politik, havde vi ikke fået det økonomiske opsving, vi har nu. Regeringen kan ikke tage hele æren for, at det er gået godt,” siger Druedahl.

Mette Frederiksen bør sende julekort til Biden

Vi hører ofte om, at Danmark er en ”lille og åben økonomi”. Bag den vending gemmer der sig en række vigtige tal: Alene i 2020 udgjorde eksporten 54,3 procent af Danmarks BNP, og mere end 850.000 jobs er relateret til udenrigshandlen. Det er lidt under hvert tredje job i Danmark i det hele taget og næsten halvdelen af alle private jobs.

”Venstres økonomiske meldinger under coronakrisen har været retningsstabil som en papirflyver afsendt af en seksårig."

Christian Rabjerg Madsen
MF, finansordfører (S)

Særligt USA, Tyskland, Storbritannien og Sverige står – med et beløb på over 500 milliarder kroner om året – som de helt store aftagere af dansk eksport. Og i Finansministeriets egen Økonomiske Redegørelse fra august forventes det, at en tredjedel af væksten i 2021 er udgjort af eksporten.

Men noget julekort er det dog ikke blevet til. Da finansminister Nicolai Wammen fremlagde regeringens udspil til finanslov, lød konklusionen på de gode danske tal således:

”Det understreger over for mig og regeringen, at den håndtering, vi har haft af krisen, har været klog og rigtig.”

Den fortælling møder nu kritik fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han advarer imod, at ”bilde danskerne ind, at vi kan klare alting selv".

”Vi har være enormt hjulpet af de hjælpepakker, andre EU-lande har lavet, så deres befolkninger har kunnet købe danske varer. Det er en kendsgerning, at vi er mere afhængige af omverdenen end omvendt. Det er også derfor, det er vigtigt, at vi engagerer os europæisk, fordi det betyder så meget for vores velstand og vækst,” siger han.

”Det lader til, at regeringen gerne vil have en større del af anerkendelsen for håndteringen coroanakrisen, end hvad virkeligheden kan bære,” siger han.

Den kritik er de Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, enig i.

”Regeringen viser kun den ene side af mønten. Jeg kan ikke blive forarget over, at regeringen roser sig af at økonomien er sund, for det er den, og det er godt. Men kendsgerningen er bare, at vi ikke havde klaret sig så godt, som vi har, uden EU. Det savner jeg, at regeringen siger højt. For EU har spillet en afgørende rolle. Jeg savner den bredere, positive fortælling om Europa, og at man understreger, hvor vigtigt det er, at vi engagerer os. At man ikke kun taler om Europa for at fremhæve sig selv," siger hun.

”Der burde være mere plads til. Der går ikke glans af regeringen af den grund.”

S: finansministeren fremhævede det vigtige

Konfronteret med den kritik henviser Finansministeriet til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen. Han ryster på hovedet af især Ellemann-Jensens kritik, som han kalder ”helt aparte”.

”Venstres økonomiske meldinger under coronakrisen har været retningsstabil som en papirflyver afsendt af en seksårig. Venstre har sagt, at regeringen gjorde for lidt for at fastholde danske arbejdspladser, så sagde man, at regeringen gældsatte landet til afgrundens rand. Når det så viser sig, at vores gæld og underskud er lav, væksten høj og arbejdsløsheden lav, så er det internationale forhold, der er årsagen til vores økonomiske succes.”

Men er du enig i økonomernes analyse?

”Selvfølgelig har andre landes ekspansive finanspolitik været positiv for dansk eksport. Men regeringens hjælpepakker har gjort det muligt for vores eksportvirksomheder at gribe den udenlandske efterspørgsel, netop fordi de har kunnet fastholde deres medarbejdere.”

Men hvorfor siger finansministeren ikke, at andre landes hjælpepakker har holdt hånden under dansk økonomi?

”Finansministeren fremhævede de vigtigste årsager til, at dansk økonomi klarer sig så godt. Det er, at hjælpepakkerne – sammen med et effektivt erhvervsliv og effektiv smittebekæmpelse både fra myndighedernes og befolkningens side – har gjort det mulig for virksomhederne at gribe den internationale efterspørgsel, som andre landes hjælpepakker har muliggjort. Tingene hænger sammen”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00