Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak

NY MINISTER: Med posten som udenrigsminister har Jeppe Kofod både scoret sit drømmejob og lavet et comeback til den politiske scene i Danmark. Indtil videre vil han dog ikke svare på, hvilken konkret politik han vil føre fra sin nye stol.

Torsdag var stor skiftedag i Udenrigsministeriet, hvor Anders Samuelsen (LA) takkede af, mens Jeppe Kofod (S) sagde goddag.
Torsdag var stor skiftedag i Udenrigsministeriet, hvor Anders Samuelsen (LA) takkede af, mens Jeppe Kofod (S) sagde goddag.Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

”Ham der Kofod, han er møgirriterende.”

Sådan faldt ordene fra den daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), da han sad sammen med sin ministersekretær og drøftede et netop overstået møde med Socialdemokratiets daværende udenrigsordfører – den unge bornholmer Jeppe Kofod.

”Han skal nok blive til noget,” tilføjede den konservative minister.

Torsdag er den unge socialdemokrat selv blevet udenrigsminister og overtager kontoret. Her skal han samarbejde med den selvsamme ministersekretær fra Stig Møllers tid, nemlig Lars Gert Lose, der nu er departementschef i Udenrigsministeriet.

Det var også Lars Gert Lose, der sørgede for, at anekdoten blev overbragt, da han traditionen tro bød den nye minister velkommen ved ministeroverdragelsen, som foregik på Asiatisk Plads i København, hvor Udenrigsministeriet har hjemme.

Og Per Stig Møller fik ret. Jeppe Kofod blev til noget. Mette Frederiksen tog fusen på mange af de politiske kommentatorer, da hun annoncerede, at hendes nye udenrigsminister hed Jeppe Kofod.

Det bliver vurderet som et suverænt comeback til Kofod, der stryger direkte fra Bruxelles ind på en af den nye regerings tungeste poster. Det sker samtidig, 11 år efter hans karriere ramte det absolutte lavpunkt i kølvandet på sagen om et forhold til en 15-årig pige ved et DSU-påskekursus.

Når drømmejobbet kalder
Den nyslåede minister lagde heller ikke skjul på, at det er drømmejobbet, som han har landet.

”Da jeg blev ringet op af statsministeren og fik at vide, at hun ønskede mig på den her post, var det en drøm, der gik i opfyldelse,” sagde han i sin tale ved overdragelsen.

”Jeg er så stolt af, at vi i Danmark kan så meget. Vi er et lille land, men et kæmpe land, når det gælder engagement, udsyn og kompetence. Derfor var jeg meget stolt og ydmyg, da statsministeren tilbød mig det hverv,” tilføjede han.

Drømmejobbet kommer dog blot en måned efter, at Jeppe Kofod som Socialdemokratiets spidskandidat genvandt sit sæde i Europa-Parlamentet. Her satte hele 188.757 danskere deres kryds ved ham, hvilket gjorde ham til valgets fjerdestørste stemmesluger.

Men når Danmark kalder og har brug for en udenrigsminister, er man nødt til at springe til og tjene landet, fortæller Jeppe Kofod, da pressen fanger ham efter ministeroverdragelsen.

”Når landet kalder og beder om en udenrigsminister, og jeg kan gøre en forskel for Danmark ude i verden, så siger jeg ja tak til det. Minister er en helt særlig opgave. Det betyder i virkeligheden folkets tjener, og det stiller jeg op til,” siger han.

Læs også

Udenrigspolitisk profil
45-årige Jeppe Kofod har i løbet af sin politiske karriere næsten udelukkende beskæftiget sig med udenrigspolitik. 13 ud af de 16 år, han har siddet i Folketinget, har han været Socialdemokratiets udenrigsordfører, og fra 2011 til 2013 var han formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

I mellemtiden har han blandt andet også læst en Master i Public Administration på det prestigefyldte Harvard University i USA.

Den afgående udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), lagde i sin tale også vægt på, at sin efterfølger har en særlig faglig baggrund. Samuelsen fik selv udnævnt sig til den mest fagligt kompetente til at overtage Udenrigsministeriet, da han var helt ny på posten, fordi han lig Kofod har en fortid i Europa-Parlamentet.

"Du har den perfekte baggrund som tidligere medlem af Europa-Parlamentet. Så er man per definition kompetent," sagde Samuelsen.

Ny europapolitisk aftale
Den erfaring kan blive brugbar, når Jeppe Kofod skal løse en af de nye opgaver, der ligger på hans udenrigsministerbord. Den nye regering skal nemlig lave en ny europapolitisk aftale.

Det fremgår af den regeringsaftale, som Socialdemokratiet har indgået med Radikale, SF og Enhedslisten, at den nuværende europapolitiske aftale skal fornyes.

Aftalen har til hensigt at være en rettesnor for, hvordan Danmark skal agere i EU-samarbejdet, og her kan Jeppe Kofod formentlig trække på konkret erfaring fra Europa-Parlamentet.

I løbet af sin tid i Parlamentet har Jeppe Kofod nemlig især gjort sig bemærket for sit arbejde med bekæmpelsen af skatteunddragelse blandt andet som ordfører for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg.

Netop en styrket indsats mod skattely og skattespekulation skal være en del af den nye aftale. Derudover skal aftalen også afspejle, at Danmark vil kæmpe for en mere ambitiøs klimapolitik i EU samt et eftersyn af Schengen-reglerne.

Konkrete svar kommer senere
På trods af sin udenrigspolitiske erfaring er den nye minister dog mere fåmælt, når pressen vil have ham til at forholde sig til en række politiske sager.

Irakkommission, Nord Stream 2 og en styrkelse af udenrigstjenesten bliver mødt af samme svar: Dagen i dag handler først og fremmest om at indtage kontoret og det nye erhverv. Senere vil han vende tilbage med konkrete svar på de politiske sager.

”Nu skal jeg indtage mit kontor. Jeg starter i dag som udenrigsminister, og det er jeg rigtig stolt og ydmyg over, og jeg glæder mig til at repræsentere Danmark i resten af verden og kæmpe for vores interesser og værdier, og det vil jeg koncentrere mig om på sådan en dag som i dag,” siger han og tilføjer:

”Nu kigger vi på alle de sager, der ligger, så skal jeg nok komme tilbage til jer.”

Dokumentation

Blå bog: Jeppe Kofod

Født 14. marts 1974

Parlamentarisk karriere

  • Udenrigsminister fra 27. juni 2019.
  • Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-2013
  • Næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn 2001-2008.
  • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Bornholms Storkreds 13. november 2007 ‒ 30. juni 2014.
  • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Bornholms Amtskreds 11. marts 1998 ‒ 13. november 2007.

Uddannelse

  • Master i Public Administration, Harvard University, 2006-2007.
  • Fulbright Fellow 2006-2007.
  • BA scient.soc, RUC, 1996-2004.
  • Student, Bornholms Amtsgymnasium, 1991-1994.
  • Marshall Memorial Fellow 2004.

Kilde: Folketinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00