Julens målinger: Historisk opbakning til EU og DF næsten halveret i EP-måling

MÅLINGER: Altinget samler de vigtigste målinger, der er blevet bragt over jul og nytår. I denne omgang om EP-valget, stor støtte til EU, en hård ministermåling til LA, to statsministermålinger og V-vælgernes eget syn på værdifællesskabet med DF.

DF næsten halveret i tidlig EP-måling
2019 markerer også året for et andet vigtigt valg, nemlig europaparlamentsvalget, der skal afholdes 26. maj. En tidlig måling foretaget af Wilke for Policywatch tyder på en markant tilbagegang til Dansk Folkeparti. Helt præcist viser målingen, at 13,8 procent af vælgerne vil stemme på DF, hvilket næsten svarer til en halvering af valgresultatet fra EP-valget i 2014, hvor partiet fik 26,6 procent og dermed blev det største parti i parlamentet med fire mandater.

Den endnu uafsluttede sag om svindel med de såkaldte Meld- og Feld-midler kan muligvis være en del af forklaringen. ”Svindelsager bliver rigtig problematiske, hvis vælgerne oplever et element af hykleri, altså når partiet siger et, men gør noget andet. DF har jo ikke holdt sig tilbage i forhold til at kritisere EU for frås med skatteydernes penge, og det vil nogle måske mene, at de selv gjorde,” siger valgforsker Rune Stubager til Ritzau.

Historisk opbakning til EU i ny måling
EU nyder større og større opbakning. Hvis Danmark skulle have en folkeafstemning om dansk medlemskab af Unionen, svarer to ud af tre danskere (66 procent), at Danmark fortsat skal være medlem af EU, mens kun 22 procent vil have et dansk exit. Det viser en måling foretaget af Kantar Gallup for Berlingske.

Login