Kari: Danmark skal gå forrest i kampen mod skattely

DEBAT: Hvis alt går som forventet, vedtager EU i dag, onsdag, et antihvidvaskningsdirektiv, som giver medlemslandene mulighed for at bekæmpe skatteunddragelse og skattely i Europa. Den danske regering bør gå forrest, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Placeholder image
Den danske regering bør gå forrest, når det kommer til bekæmpelse af skattesvindel, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.  Foto: Pablo Eekman/Folkebevægelsen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Folkebevægelsen mod EU kæmper for større gennemsigtighed, når det drejer sig om EU. Men det gør vi også, når det handler om at bekæmpe skattesvindel.

Og netop skattesvindel er en af vores allerstørste udfordringer lige nu. Hvert år gemmer kriminelle og svindlere milliarder og atter milliarder af kroner i ly for skattemyndigheder. Det er en totalt uholdbar situation, fordi det jo er penge til velfærd, skoler, hospitaler, ældre og børn, der gemmes væk i mørket.

EU har historisk set altid vendt det blinde øje til skattesnyderiet - enten fordi man ikke har haft interesse i at løse det, eller fordi man simpelthen ikke har haft evnerne og værktøjerne til det.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til andersen@altinget.dk

Skattely på dagsordenen i EU
Det seneste halve år er presset for at gøre op med skattesvindleriet eksploderet i EU. Og det kan man faktisk takke formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, for.

En stor gruppe af graverjournalister på flere forskellige europæiske medier har afdækket, hvordan store selskaber har fået kreative og finurlige skatteaftaler med en række EU-lande, herunder Luxembourg, som har betydet, at selskaberne har betalt helt ned til 0 kroner i skat.

Den danske regering bør nu, hvor EU gør det muligt at indføre total åbenhed om skuffeselskaber og virksomhedsejerforhold i Europa, gå foran og indføre fuld gennemsigtighed, så vi kan bekæmpe skatteunddragelse.

Særligt aftalerne mellem Luxembourg og flere store multinationale selskaber har trukket overskrifter, fordi de blev indgået, mens Juncker stod i spidsen for Luxembourg som landets statsleder.

Det er ikke særligt betryggende at vide, at det er EU-Kommissionen, hvis formand har accepteret, ja måske endda understøttet skatteunddragelse i sit hjemland, der skal stå for bekæmpelsen af denne usolidariske skattespekulation.

Medlemslande kan gå forrest
Derfor er jeg glad for, at Europa-Parlamentet i denne uge giver medlemslandene mulighed for at gå foran i kampen mod skatteunddragelse og pengehvidvaskning. Det er der hårdt brug for, eftersom EU ikke formår at tage et effektivt livtag på snyderiet.

Parlamentet stemmer i dag, onsdag, om det antihvidvaskningsdirektiv, som jeg har været skyggeordfører på de seneste mange måneder. Direktivet skaber en tiltrængt gennemsigtighed og åbenhed om virksomhedsejere i Europa, som kan være et effektivt våben mod skatteunddragelse.

Lyssky aktiviteter er nemlig afhængige af at kunne operere i mørke. Derfor er det vigtigt at give myndighederne og offentligheden instrumenter til at afdække kreative juridiske konstruktioner, hvor multinationale og kriminelle kan hvidvaske deres penge.

Register leder os til reelle ejere
Under forhandlingerne med Kommissionen og Rådet har jeg arbejdet for indførelsen af et register, som skal gøre det muligt for offentligheden at følge sporet af skuffeselskaber til virksomhedernes reelle ejere.

For mig har det været vigtigt, at også almindelige borgere får adgang til registret. Men der er stærke interesser i EU, som ikke ønsker denne gennemsigtighed. Derfor har det heller ikke været muligt inden for EU’s rammer at opnå en sådan aftale.

Fremover bliver det kun medlemslandenes myndigheder, som får adgang. Selvom indførelsen af registeret i sig selv er et skridt i den rigtige retning, så er det stadig ikke godt nok.

Danmark bør gå forrest
Skat er et offentligt gode, og derfor bør vi alle have mulighed for at holde høje med de virksomheder, der stjæler fra fællesskabet. Under forhandlingerne har jeg derfor presset på, for at de medlemslande, der måtte ønske det, kan gå foran og indføre et fuldt offentligt register.

Bolden er nu på den danske regerings bane. Skatteminister Benny Engelbrecht og den danske regering har tidligere udtalt sig i meget klare vendinger, når det kommer til skattesvindel. Det er ikke noget, vi vil acceptere i Danmark. Derfor bør den danske regering nu, hvor EU gør det muligt at indføre total åbenhed om skuffeselskaber og virksomhedsejerforhold i Europa, gå foran og indføre fuld gennemsigtighed, så vi kan bekæmpe skatteunddragelse.

EU magter ikke at gå hele vejen. Det er nu op til medlemslande som Danmark at tage teten og stoppe skattesvindlen i Europa.

Omtalte personer

Rina Ronja Kari

Miljø- og klimapolitisk seniorkonsulent, Dansk Standard
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser