Klar besked om CAP fra EU-Kommissionen

HØRING: Når nu afvikling af EU's landbrugsstøtte ikke længere er målet for danske politikere, vil de i stedet arbejde for direkte støtte til økologi. Men det mål levner EU-Kommissionen ikke store chancer for at komme med i reformudspillet. Et udspil, som fødevareministeren i øvrigt mistænker vil blive forsinket.
Foto: colourbox
Ida Skytte

Vi mener, at det ligger i sagens natur, at hvis man har en interesse i økologi, må man selv være med til at bidrage og ikke blande det med de generelle støtteordninger i søjle I.

Lars Hoelgaard
Vicegeneraldirektør, EU-Kommissionens landbrugsgeneraldirektorat

Stod det ikke lysende klart før, så gør det det i hvert fald efter onsdagens høring på Christiansborg om reformen af EU's fælles landbrugspolitik: Danmark kan godt glemme alt om at få reduceret den omdiskuterede landbrugsstøtte.

Den meget direkte besked kom fra paneldeltager Lars Hoelgaard, der er vicegeneraldirektør i DG Agri, EU-Kommissionens landbrugsgeneraldirektorat. Han har været ansat i Kommissionen i 30 år og arbejder nu for "den onde del" af landbrugspolitikken, som han selv ironisk betegnede søjle I, der er den direkte landbrugsstøtte under CAP'en.

"Hvis man vil afvikle søjle I, så bliver konsekvensen en renationalisering," konstaterede Hoelgaard, som kaldte det "naivt" at ville afskaffe støtten.

0:000:00