Kommissionen vil have gang i den fri bevægelighed med et fælles EU-coronapas

Et såkaldt ”digitalt grønt certifikat” skal gøre det lettere at rejse mellem EU-lande, hvis man er blevet vaccineret, har antistoffer i kroppen eller for nylig har fået taget en negativ coronatest, foreslår Europa-Kommissionen.

Kommissionen vil sætte fart på genetableringen af den fri bevægelighed ved et nyt coronapas, der skal fremvises med en QR-kode på et papir eller fra mobilen.
Kommissionen vil sætte fart på genetableringen af den fri bevægelighed ved et nyt coronapas, der skal fremvises med en QR-kode på et papir eller fra mobilen.Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

EU-landene skal have et fælles coronapas, så den fri bevægelighed hurtigst muligt kan genoptages.

Det forslår EU-Kommissionen, der onsdag eftermiddag præsenterede sit forslag til en fælles model.

"Vi går efter at hjælpe medlemslandene med at genindføre den frie bevægelighed på en sikker, ansvarlig og pålidelig måde," sagde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ved pressemødet

Forslaget fra EU-Kommission går på at lave et såkaldt ”digitalt grønt certifikat”, som skal give EU-borgere mulighed for rejse til andre EU-lande og slippe for nationale krav om karantæne og test. Det nye certifikat skal vise, om den pågældende EU-borger enten er vaccineret, har en negativ coronatest eller har antistoffer i kroppen.

Det skal fremvises ved indrejse i et andet medlemsland via en QR-kode, enten digitalt eller i papirformat.

Kommissionen lægger op til, at der skal laves fælles EU-lovgivning om det nye certifikat, så man sikrer, at det kan bruges i alle medlemslandene. Dagens forslag skal drøftes, når de europæiske stats- og regeringschefer har EU-topmøde i næste uge.
 
Op til hvert land, om de vil acceptere russiske og kinesiske vacciner
Som udgangspunkt bliver det kun vacciner, som er godkendt af EU, der vil give adgang til andre medlemslande ved brug af coronapasset.

Det betyder, at russiske Sputnik V og kinesiske Sinopharm - som man for eksempel er begyndt at vaccinere borgere med i Ungarn - ikke nødvendigvis gør det muligt at slippe for krav om karantæne i andre EU-lande.

Mens en EU-godkendt vaccine fjerner kravet om karantæne og test, bliver det op til de enkelte medlemsland, om EU-borgere med andre vacciner skal have samme adgang.

Europa-Kommissionen understreger, at det nye certifikat ikke bliver et krav til rejsende i EU. Det skal blot gøre det lettere og hurtigere for borgere at benytte deres ret til fri bevægelighed, lyder det.

Opbakning fra Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentets største gruppe, konservative EPP, byder forslaget velkomment. I en fælles udtalelse fra gruppens formand, Manfred Weber, og talsperson Jeroen Lenaers opfordrer de til, at det bliver gennemført hurtigst muligt.

"Europa-Parlamentet bør vedtage dette forslag som en hastesag for at være forberedt på sommeren. Vi har allerede mistet for meget tid. Vi forventer et stærkt budskab om støtte til forslaget fra Det Europæiske Råd i næste uge," lyder det i en pressemeddelse fra EPP.

Den socialdemokratiske gruppe S&D fremhæver Kommissionens ønske om, at der skal være mere koordination af coronarestriktionerne mellem EU-landene, som ifølge dem har været mangelfuld.

Birgit Sippel, der er gruppens talsmand for retlige, indre anliggender og borgerlige frihedsrettigheder, støtter forslaget, men understreger, at de savner mere klare retningslinjer for beskyttelse af persondata og en udløbsdato for certifikatet.

"EU-koordinering af nationale Covid-19-rejsebegrænsninger er principielt velkomne, især efter det kludetæppe af foranstaltninger vi har oplevet i det forløbne år. Vi mangler at se, om de digitale grønne certifikater, der er præsenteret i dag, bliver den milepæl, vi håbede på," udtaler hun i en pressemeddelse. 

Hos den liberale gruppe er der også opbakning til forslaget. Renew Europe's præsident, Dacian Cioloş, fremhæver blandt andet, at de er glade for, at negative tests og antistoffer ser ud til at tælle på lige vilkår med en vaccine.

”Vi ønsker et certifikat baseret på europæiske værdier, som er tilgængeligt for alle EU-borgere. Den lovede effektivitet af dette certifikat vil være betinget af den tillid, som borgerne har i det," siger han i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00