Konservative: Danmarks statsminister bør have en sikkerhedspolitisk rådgiver

De nye sikkerhedspolitiske trusler kræver bedre rådgivning af statsministeren, siger Søren Pape Poulsen. Derfor vil Konservative indføre en national sikkerhedsrådgiver, som skal vejlede statsministeren.

Trusselbilledet er forhøjet, og der er behov for bedre rådgivning af Danmarks statsminister, mener Konservative. Derfor vil Partiet indføre en national sikkerhedsrådgiver.
Trusselbilledet er forhøjet, og der er behov for bedre rådgivning af Danmarks statsminister, mener Konservative. Derfor vil Partiet indføre en national sikkerhedsrådgiver.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Efter amerikansk eksempel skal Danmarks statsminister kunne få råd om sikkerhedspolitik af en national sikkerhedsrådgiver.

Det foreslår Konservative i et nyt udspil, som partileder Søren Pape Poulsen har fremlagt i Radio4.

Der er behov for bedre rådgivning af statsministeren i lyset af Ruslands angrebskrig mod Ukraine og nye sikkerhedspolitiske trusler, mener han.

“Vi lever i en tid, hvor truslen er så høj, og hvor det, der foregår med krig i Europa – med krig i vores egen baghave – betyder, at vi skal have en stærkere rådgivning af statsministeren,” siger han i et længere interview til Radio4.

Rådgiverens opgaveportefølje kan blandt andet bestå af at samle input fra relevante ministerier – for eksempel fra forsvarsministeriet og udenrigsministeriet – samt følge med i, hvad der sker i de enkelte beredskaber og følge de sikkerhedspolitiske initiativer blandt Danmarks allierede.

Lignende ordninger har man i USA. Og Pape fremhæver også, at den nye svenske statsminister, Ulf Kristersson, netop har sagt, at han vil nedsætte et nationalt sikkerhedsråd og indføre en national sikkerhedsrådgiver.

Nationalt kompromis skal genbesøges
Konservatives udspil rummer også en række andre initiativer.

Efter et folketingsvalg ønsker Konservative, at det nationale kompromis om Danmarks sikkerhedspolitik skal genbesøges. De vil også have sat turbo på forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, siger han til Radio4.

Derudover mener partiet, at der er behov for at styrke forsvarschefens rolle, hvorfor en evaluering af forsvarets ledelse er nødvendig.

Pape vil ikke komme en finansiering af udspillet nærmere. Men større investeringer kan være nødvendige, konstaterer den konservative partileder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00