Partier kræver folkeafstemning om bankunion

BANKUNION. Danskerne skal spørges, hvis Danmark skal være med i bankunionen, mener Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Regeringen afviser at tage stilling, før forslaget er klar.
Margrethe Vestager (R) har været indkaldt til samråd i Europaudvalget for at forsvare en mulig dansk tilslutning til bankunionen.
Margrethe Vestager (R) har været indkaldt til samråd i Europaudvalget for at forsvare en mulig dansk tilslutning til bankunionen.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Michelle Arrouas

Der er ingen tvivl om, at regeringen vil gøre alt, hvad den kan, for at undgå en afstemning. Jeg frygter meget, at man endnu en gang vil snyde danskerne, og det er selvfølgelig dybt problematisk.

Nikolaj Villumsen
Enhedslisten
Fakta
Etableringen af en fælles tilsynsmekanisme for bankerne er første skridt på vejen mod en egentlig bankunion. Bankunionen er i første omgang tiltænkt eurolandene, men der er åbnet op for, at også ikke-eurolandene kan deltage. Regeringen har endnu ikke besluttet, om Danmark skal deltage.

Det forventes, at bankunionen kommer til at bestå af tre elementer: et fælles banktilsyn, en fælles mekanisme til at afvikle nødlidende banker og en fælles indskydergarantiordning for de deltagende banker.



Kilde: EU-oplysningen

Hvis Danmark skal med i den europæiske bankunion, så skal danskerne spørges. 

Det mener både Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der alle kræver, at der kommer en folkeafstemning om dansk deltagelse i bankunionen. 

Den melding kommer efter onsdagens møde i Europaudvalget, hvor økonomi- og indenrigsminister Magrethe Vestager (R) var kaldt i samråd om bankunionen. Det er endnu usikkert, hvordan den bliver skruet sammen, og hvad vilkårene bliver for de lande, der står uden for euroen, men alligevel ønkser at tilslutte sig.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00