Læger kræver EU-plan for antibiotika

RESISTENS: Regeringen bør tage initiativ til at udarbejde en handlingsplan for antibiotika-resistens, når Danmark har EU-formandskabet i år 2012. Det mener både Lægeforeningen og Den Danske Dyrlægeforening.
Multiresistente bakterier kan skabe problemer i Europa. Derfor bør regeringen, i forbindelse med Danmarks EU-formandskab i 2012 tage initiativ til at udarbejde en fælles handlingsplan for antibiotika-resistens i EU. Det skriver Lægeforeningen og Den Danske Dyrlægeforening i en fælles pressemeddelelse.

Kravet om en fælles EU-handlingsplan for antibiotika-resistens skyldes, at en række europæiske lande har høje forekomster af resistente bakterier. For eksempel er andelen af multiresistente stafylokokker (MRSA) 50 procent i Portugal og 40 procent i Grækenland, mens andelen ligger på to procent i Danmark. Det viser nye tal fra European Centre for Disease Prevention and Control.

Det er derfor nødvendigt med en samlet handlingsplan, der sikrer en koordineret og fremadrettet indsats for at forhindre en yderligere vækst i antibiotika-resistente bakterier i Europa, skriver Lægeforeningen og Den Danske Dyrlægeforening.

"Den høje forekomst af antibiotika-resistente bakterier i Europa er virkelig noget, som vi skal tage alvorligt. Vi har både i Danmark - men også generelt i Norden - været tidligt opmærksomme på problemet og været gode til at kontrollere og overvåge området. Men de resistente bakterier kender ikke til landegrænser med øget rejseaktivitet og samhandel, så derfor er vi nødt til at gøre noget ved det her problem samlet i EU," siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, i pressemeddelelsen.

0:000:00