Lille sejr vendt til nederlag

EP2014: Exit polls efter Europa-parlamentsvalget viste en lille stigning i stemmeprocenten. Fintællingen afslører dog, at der på ny var faldende tilslutning.

Der har været faldende stemmeprocenter ved hvert eneste valg til Europa-Parlament siden det første i 1979.
Der har været faldende stemmeprocenter ved hvert eneste valg til Europa-Parlament siden det første i 1979.Foto: Europa-Parlamentet
Kasper Kaasgaard

Hvad, der i første omgang lignede en moralsk sejr til Europa-Parlamentet, er nu blevet til endnu en ny bundrekord i stemmeprocent. Den endelige opgørelse har vist, at fremmødet ved Europa-parlamentsvalget var det laveste nogensinde, nemlig 42,54 procent.

I dagene efter valget blev den europæiske deltagelse ellers sat til 43,09 procent, hvilket var en stigning i forhold til valget i 2009. Denne stigning blev fra flere sider forklaret med nomineringsprocessen for den nye kommissionsformand, der var et prestigeprojekt for Parlamentet.

Parlamentet lader sig dog ikke gå på:

"Det endelige tal på 42,54 ligger meget tæt op af estimatet fra om aftenen d. 25. maj og bekræfter, at tendensen med faldende fremmøde fra tidligere valg er blevet stoppet," udtaler en talsmand fra Parlamentet til European Voice. 

Store lande trækker ned
Lande som Frankrig og Italien har set en nedgang i deltagelsen i forhold til de første tal. Landenes høje indbyggertal gør, at de rykker meget for den samlede valgdeltagelse. Eksempelvis viste exit polls fra Italien oprindeligt en stemmeprocent på 60, mens de endelige målinger fastsætter tallet til 57,22 procent, skriver European Voice.

I Danmark blev valgdeltagelsen 56,30 procent. Det er et fald fra 59,54 i 2009, men dog det næsthøjeste nogensinde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00