Lobbyister: Ret blikket mod Bruxelles

LOBBYISME: Danske virksomheder er dårligere til at påvirke lovgivningen i Bruxelles end deres europæiske kollegaer. Årsagen er uvidenhed og mistro til lobbyisme, mener lobbyister.
Danske virksoheder begynder så småt at rette fokus mod Bruxelles når interesserne skal varetages.
Danske virksoheder begynder så småt at rette fokus mod Bruxelles når interesserne skal varetages.Foto: folkebevægelsen
Jens A. Andersen

Skal du være med til at påvirke lovgivningen, så er det Bruxelles man skal have rettet blikket mod. Den erkendelse er kommet langsomt for danske virksomheder.

Anne Marie Damgaard
EU-chef i Dansk Erhverv

For hver krone der bruges på Christiansborg, burde der bruges ti i Bruxelles. I dag er forholdet nærmere omvendt.

Timme Bertolt Døssing
Partner i lobbyvirksomheden Cabinet DN
Fakta

Dansk lobbyisme i Bruxelles.

Det er kun Novo Nordisk og Danfoss, der har egne folk fast i Bruxelles, mens Novozymes og Vestas arbejder på at få kontorer i Byen. Derudover har DONG, Velux, Grundfoss og Rockwoll en hyppig rejseaktivitet mellem Danmark og EU's hovedstad.

Andre virksomheder er også aktive gennem deres brancheforening og Mærsk lader sig f.eks. repræsentere gennem rederiforeningen, hvor selskabet må siges at have en hvis indflydelse.

70 procent af den danske eksport går til det indre marked, og danske virksomheder er mere berørt af lovgivning fra Bruxelles end fra København. Alligevel bliver der brugt langt flere midler på at overvåge og påvirke Christiansborg end institutionerne i Bruxelles.

Blandt de folk, der arbejder i Bruxelles, er man forundret over de danske virksomheders manglende fokus på EU, men man glæder sig over, at der de senere år er begyndt at ske lidt.

En af dem er Timme Bertolt Døssing, der er medejer af den Bruxelles-baserede konsulentvirksomhed, Cabinet DN, der hører til blandt de største selvejende lobbyvirksomheder i Bruxelles. Ifølge ham prioriterer danske virksomheder ikke Bruxelles, fordi man er usikker på, hvad lobbyisme er.

0:000:00