Debat

Løkkegaard: Sortseerne glemmer fakta i den græske tragikomedie

DEBAT: Sortseerne har stået i kø med forudsigelserne om Grexit, et snarligt Eurozone-kollaps og et lige så voldsomt endeligt for den tysk-franske akse i europæisk politik. Men de glemmer at se på fakta, skriver Morten Løkkegaard (V).

EU-sortseerne glemmer fakta om den græske krise, skriver Morten Løkkegaard (V).
EU-sortseerne glemmer fakta om den græske krise, skriver Morten Løkkegaard (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
EU-ordfører og tidligere medlem af Europa-Parlamentet

Så skete det, som et par af os har forudsagt for længst: Grækerne skal til valg, fordi salon-kommunisterne i populist-regeringen Tsipras (selvfølgelig) i Bruxelles endte med at sige ja til en endnu skrappere deal end den, som de havde bedt grækerne sige nej til.

Helt efter bogen brækkede regeringen over på den uansvarlige stiløvelse, og så skal de hårdt plagede grækere endnu en gang være statister i et spil, som de forståeligt må være ualmindeligt trætte af.

Man kan også godt selv blive lidt træt, når man i EU-debatten konstant bliver bedt om at forholde sig til dommedags-profeterne: Alle denne verdens Messerschmidt'er, Søndergaard'er og selvbestaltede anti-Euro-økonomer, der har skabt sig en levevej ved at råbe om jordens undergang i almindelighed og EU-projektets særligt dæmoniske rolle i særdeleshed.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Euroens død er således blevet rituelt varslet hvert halve år siden 2008, men lader åbenbart vente på sig. Det postulerede folkelige jordskælv, der vil få Bruxelles-elitens glaspaladser til at styrte i grus, udebliver også stadig på det skammeligste. Kravet til politisk-analytisk lødighed hos dette altid råbende kor er desværre ikke-eksisterende fra en presse, der til enhver tid er parat til at prioritere underholdnings-effekten frem for realitetssansen. 

Den græske godbid
Grækenland er i den forbindelse en særlig godbid: Fra starten en ualmindelig tvivlsom fornøjelse som klubmedlem. Et Balkan-land med alle regionens mest dubiøse karakteristika: Noget nær verdensmester i korruption, borgerkrig, militær-diktatur, klientilisme. En charmerende blanding af sorgløs Retsina-på-stranden-opportunisme, politisk kaos og ulmende krudttønde. Et EU-medlem tilsyneladende helt uden EU-regler; til gengæld forsynet i årtier med masser af generøst spenderede - og alt for ofte misbrugte - EU-fondsmilliarder. EU på badebillet.

Grækenlands absolut mest venstreorienterede bevægelse har nu modvilligt blåstemplet de hårde reformer. Det er med andre ord et reelt "point of no return".

Morten Løkkegaard (V)
EU-ordfører

Ret skal være ret: Da den motorcykel-glade cafe-kommunist og spil-teoretiker Yanis Varoufakis fik et halvt års eneret på at afprøve sine teorier og provokerende slipseløse charme på resten af Eurolandenes finansministre og statsledere, var jeg i momenter ved at miste troen på, at Grækenland var andet end en farlig joke. Og når mine politiske dommedags-kolleger fattede basunerne denne gang, følte jeg mig mere end sædvanligt nødsaget til at nikke forstående og tage pænt mange forbehold for den omstændighed, at mørkemændene kunne få ret: De konsekvente aftalebrud, den kynisk sidste-øjebliks folkeafstemning, hvor grækerne blev tvunget til at agere statister i SYRIZA's "demokrati"-show - alt pegede på et højprofileret, selvvalgt politisk-økonomisk selvmord og selvmål.

Varoufakis havde for længst opnået stjernestatus på venstrefløjen og var blandt andet forventeligt kælent blevet kaldt "actionhelt" i Information, inden han behændigt forsvandt i solnedgangen med sin velhavende kunstner-hustru på motorcyklens bagsæde. Han havde i følge sit eget udsagn "for sart mave" til at stå på mål for spareprogrammer. Nu kunne andre så feje op efter hans ødelæggende cirkus, der skønsmæssigt havde gjort grækerne yderligere 100 milliarder fattigere på grund af den katastrofale tillidsbrist, banklukninger, kapitalflugt og rentestigninger.

Fornuft trumfer følelser
Alligevel har jeg inderst inde troet på, at visionen ville overvinde vanviddet. Eller måske mere korrekt: At fornuften - den kølige analyse - ville trumfe følelserne; den brændende lyst til at lade den professionelt klynkende og gennemført griske græske elite hoppe i havet - eller måske endda give dem et diskret skub på vejen...

Når alt kommer til alt, ved det store flertal af udmarvede normal-grækere jo godt, at sommerflirten med kommunisterne var et behageligt og forståeligt break fra den ellers elendige virkelighed, men jo netop kun et break. Tømmermændene måtte komme, og Tsipras måtte tage den møgsure tur til Bruxelles for at betale regningen.

Hvor er Grækenland og Eurozonen så nu? Ja, sortseerne har jo stået i kø denne sommer med forudsigelserne om Grexit, et snarligt Eurozone-kollaps og et lige så voldsomt endeligt for den tysk-franske akse i europæisk politik. Spørgsmålet er så, om ikke de ikke har lidt for travlt med at fælde dom, før fakta er blevet vejet på vægten.

Fakta om den græske tragikomedie
Faktum er, at græsk økonomi - frem til det forfærdelige forår med motorcykel-manden og Co. - var elendig, men dog i svag bedring. Væksten var så småt på vej tilbage, og optimister kunne ane et svagt lys for enden af tunnelen. Dette faktum, kombineret med de dugfriske, positive tal for væksten i Eurozonens største økonomier (Spanien inklusive!) for 9. kvartal i træk, taler for et regulært økonomisk opsving inden for 6 til 12 måneder.

Faktum nr. 2: Kun grækerne ved, om Grækenland overlever i Eurozonen og i EU. Når støvet har lagt sig efter denne forsommers ballade, er sandheden jo, at det er grækerne selv, der afgør landets skæbne. Og hvad skulle så være forskellen på nu og tidligere løftebrud og snyd på vægten? Ja, for eksempel den kendsgerning, at Grækenlands absolut mest venstreorienterede bevægelse nu modvilligt har blåstemplet de hårde reformer. Det er med andre ord et reelt "point of no return" - og dermed den mest skelsættende forandring i Grækenlands historie, siden generalerne blev smidt på porten i 1974.

Faktum nr. 3: Eurozonen bakkes stadig 100 procent op af ECB, Den Europæiske Centralbank, som fortsætter ufortrødent med at sprøjte kapital ud i den svage europæiske økonomi. Intet tyder på, at det ikke vil fortsætte, når det nuværende program slutter inden længe. Fundamentet for Eurozonen er altså stærkere end længe.

Faktum nr. 4: Krisen mellem Tyskland og Frankrig i det græske spørgsmål har ikke svækket forbindelsen mærkbart, og meget skal gå anderledes, hvis ikke den tysk-franske akse er intakt og klar til en ny sæson, når sommerferien er overstået 1. september. Hvis man endelig skal pege på svagheder i konstruktionen, synes den svage franske økonomi og reform-angst at være et langt større problem.

Faktum nr. 5: Med mindre grækerne selv skaber nye problemer (og her tyder meget på, at en vis træthed har indfundet sig), vil den negative medie-opmærksomhed forsvinde, som den har gjort så ofte før; også fordi pressen vil stryge videre mod et spansk valg, en kommende britisk folkeafsteming (ja, såmænd også en lille dansk en af slagsen) samt den stadig voldsomt spændte situation i Ukraine.

Er alt så fryd og gammen?
Med andre ord: Inden for 6-12 måneder er vi alle blevet en del klogere på, hvilken retning Grækenland har besluttet sig for at tage - og ikke mindst, hvordan denne række fakta har indvirket på Eurozonen og EU-konstruktionen.

Er alt så fryd og gammen? Nej, selvfølgelig ikke. Men undskyld mig: Hvornår har den nogensinde været det i EU-samarbejdet..?

Glasset er som bekendt altid både halvt fyldt og halvt tomt. Men i tilfældet Europa åbenbart - og lykkeligvis - altid en lille smule mere af det første end det sidste. Det burde iagttagere tage notits af, før de næste gang leverer mikrofonen videre til hylekoret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00