Om  
Stefan Löfven

Löfven bebuder sin afgang som svensk statsminister

Sveriges statsminister har meddelt, at han planlægger af gå efter næste partikongres i november - og efter syv år som statsminister

Foto: Anders Löwdin
Redaktionen

Sverige skal have ny statsminister - og det svenske socialdemokrati skal have ny formand. 

Stefan Löfven, som har været statsminister i Sverige siden 2014, meddelte søndag, at han ikke genopstiller som partiformand ved den socialdemokratiske kongres i november - og at han også vil lade sig afløse som statsminister inden den planlagte valg til Riksdagen i 2022. 

"I næste valgkamp vil Socialdemokratiet bliver ledet af en anden end mig. Jeg har meddelt partiets forretningsudvalg (...), at jeg vil forlade posten som partiformand på kongressen i november og derefter også afløses som statsminister", sagde Stefan Löfven søndag ifølge avisen Dagens Nyheter

Den overraskende oplysning kom under hans sommertale, der blev holdt i Åkersberga lidt nord for Stockholm.

"Jeg har tidligere været helt indstillet på at fortsætte endnu en valgperiode og siden overlade stafetten, men denne beslutning har modnet sig et stykke tid," sagde Stefan Löfven.

Han oplyste ikke, hvem har foretrækker som sin efterfølger. Men favoritten er den nuværende finansminister Magdalena Andersson, som i givet fald ville blive Sveriges første kvindelige statsminister. 

Det er dog helt uklart, om det andet regeringsparti, Miljöpartiet, og regeringens to støttepartier, Centerpartiet og Vänsterpartiet, er klar til at fortsætte opbakningen til den aktuelle regering. Og det vil under alle omstændigheder kræve en såkaldt formandsrunde, der svarer til den danske dronningerunde, hvor partierne peger på deres foretrukne statsministerkandidat. 

Der er valg i Sverige hvert fjerde år, og derfor står det allerede nu klart, at der bliver valg til Riksdagen 11. september 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)

0:000:00