Måling: Enhedslisten kvaser Folkebevægelsen

EU: Stiller Enhedslisten op til Europa-Parlamentsvalget, kan partiet godt hente et mandat. Men det kan Folkebevægelsen mod EU ikke, viser måling. Enhedslistens EU-deltagelse vil svække Folkebevægelsen, siger valgforsker.
Enhedslistens fremgang kan udløse et mandat til Europa-Parlamentet. På lørdag tager partiet stilling til, om det vil stille op.
Enhedslistens fremgang kan udløse et mandat til Europa-Parlamentet. På lørdag tager partiet stilling til, om det vil stille op.Foto: Facebook
Morten Øyen
Enhedslisten kan godt samle stemmer nok til at komme i Europa-Parlamentet. Det vil dog gå ud over opbakningen til Folkebevægelsen mod EU.

Det viser en måling Altinget.dk har fået foretaget op til Enhedslistens årsmøde i St. Bededagene, hvor partiet skal tage stilling til, om de skal stille op til Europa-Parlamentsvalget. Det har Enhedslisten aldrig gjort før, men har i stedet bakket op om at støtte Folkebevægelsen mod EU.

Målingen viser, at næsten otte procent af vælgerne vil stemme på Enhedslisten ved et valg nu til Europa-Parlamentet. Det vil være nok til et mandat, som kræver omkring syv procent. Til gengæld vil Folkebevægelsen kun få godt tre procent. Det er markant lavere end de 7,2 procent, partiet fik ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 og vil ikke være nok til et mandat. For at begge partier skal få et mandat, skal de tilsammen opnå mindst 14 procent af stemmerne.

Vil svække Folkebevægelsen
Umiddelbart vil muligheden for at sætte kryds ved Enhedslisten på stemmesedlen gå ud over Folkebevægelsen, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

"Der er en klar risiko for, at det vil svække Folkebevægelsen. Dels fordi en del af deres vælgere hellere vil have Enhedslisten, men også fordi en del af de mere borgerlige vælgere, vil fravælge Folkebevægelsen, hvis de indgår valgforbund med Enhedslisten," siger Rune Stubager.

Fakta
Enhedslisten opfylder kravene til at stille op til Europa-Parlamentet og har gjort det siden 1994. Partiet har dog ikke været opstillet før. Derimod har flere af Enhedslistens medlemmer været opstillet for Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.

Folkebevægelsen fik et mandat ved sidste valg, mens Junibevægelsen ikke opnåede valg. Junibevægelsen belv opløst i september 2009.

I november valgte Enhedslistens hovedbestyrelse at sende et debatindlæg ud til partiets lokalafdelinger, hvor de opfordrer til at debattere partiets opstilling til Europa-Parlamentet. I april var der så en vejledende afstemning, inden de delegerede på Enhedslistens årsmøde i den kommende weekend skal tage endelig stilling til spørgsmålet, om vælgerne skal kunne sætte kryds ud for Enhedslisten til Europa-Parlamentetsvalg.

Enhedslistens bagland viste sig ved den vejledende urafstemning at være delt i spørgsmålet. En af de fremtrædende modstandere af, at Enhedslisten skal stille selvstændigt op, er folketingsmedlem Henning Hyllested. Han mener, målingen bekræfter hans værste frygt.

"Bliver den måling valgresultatet, så tror jeg, det vil være med til at lægge Folkebevægelsen i graven. Opnår Folkebevægelsen ikke et mandat til Europa-Parlamenet, så tror jeg ikke man overlever særlig længe," siger Henning Hyllested og fortsætter:

Bliver den måling valgresultatet, så tror jeg det vil være med til at lægge Folkebevægelsen i graven. Opnår Folkebevægelsen ikke et mandat til Europa-Parlamenet, så tror jeg ikke, man overlever særlig længe.

Henning Hyllested
Folketingsmedlem, Enhedslisten

"Stiller Enhedslisten op vil det grundlægende være i modstid med, at vi prøver at skabe brede bevægelser. Jeg synes, det vil være en rigtig kedelig effekt, hvis det skulle blive Enhedslisten, der er Folkebevægelsens banemand".

Clausen: Hård kamp
Folketingsgruppens formand, Per Clausen, er varm fortaler af, at Enhedslisten skal stille op. Men målingen er skuffende, siger han.

"Det er da trist og lidt skuffende. Men det er også et klart signal om, at vi har en meget hård opgave foran os - hvad enten vi skal kæmpe for to mandater, hvis Enhedslisten også opstiller, eller bare et til Folkebevægelsen," siger Per Clausen.

Han er dog sikker på, at Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten kan få et bedre valg, end målingen tilsiger - og dermed styrke EU-modstanden. Per Clausen peger først og fremmest på, at Folkebevægelsen vil stige i målingerne, når først EU er på dagsordenen og valgkampen kommer i gang.

"Jeg kan simpelthen ikke se nogen grund til, at opbakningen til Folkebevægelsen og Enhedslisten tilsammen ikke skulle blive større end den i dag alene er til Enhedslisten, hvis der var valg til Folketinget," siger Per Clausen.

Henning Hyllested er dog mindre optimistisk. Han tror ikke, at Enhedslisten på stemmesedlen vil styrke EU-modstanden.

"Jeg tror tværtimod, at det kan svække EU-modstanden. I valgkampen vil Enhedslisten jo bruge sine kræfter på partiet, og så vil der ikke være så mange kræfter til Folkebevægelsen. Så der er noget partiegoistisk i det, og det synes jeg er trist," siger Henning Hyllested.

På lørdag tager Enhedslistens årsmøde endelig stilling til, om partiet skal være at finde på valgsedlen til Europa-Parlamentsvalg.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvis der var valg til Europa-Parlamentet i morgen, hvilket parti ville du så stemme på?

Parti   Måling   Valgresultat 2009 
 Dansk Folkeparti   15,6 pct.    15,3 pct.
 De Konservative 4,3   12,7
 De Radikale 5,9   4,3
 Enhedslisten 7,5   ---
 Folkebevægelsen mod EU  3,1   7,2
 Liberal Alliance 3,8   0,6
 SF 4,6  15,9
 Socialdemokraterne 17  21,5
 Venstre 27  20,2

Junibevægelsen og "ved ikke" er ikke medtaget ovenfor.
Målingen er foretaget af A&B-Analyse for Altinget.dk i perioden 11. april til 16. april blandt 1.033 politisk repræsentativt udvalgte vælgere. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)









0:000:00