Debat

Margrete Auken til EP-kolleger: Stem nej til ny gas på onsdag

DEBAT: Der er ingen undskyldning for at stemme for 55 naturgasrørledninger onsdag i Europa-Parlamentet. Det vil være et brud på Parisaftalen og et brud på de grønne valgløfter fra danske europaparlamentarikere, skriver Margrete Auken (SF).

Gas er et fossilt brændstof fra fortiden, skriver Margrete Auken (SF).
Gas er et fossilt brændstof fra fortiden, skriver Margrete Auken (SF).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

I november erklærede Europa-Parlamentet, at vi befinder os i en klimanødsituation. Men store ord og valgløfter hjælper ikke klimaet.

Alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet har lovet vælgerne at sætte ind med handling. Hvordan kan flere af dem bare tænke på at stemme for at EU igen investerer milliarder i kulsort fossil energi på onsdag?

Fastfryser i fossil tidsalder
Det gælder EU's liste med infrastrukturprojekter, og den liste omfatter 55 naturgasrørledninger. Og som om det ikke er slemt nok i sig selv, findes der tilmed ingen vurderinger af rørenes klimaaftryk.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Gasrør som disse vil fastfryse Europa i den fossile tidsalder og spilde milliarder af euro på infrastruktur som snart vil være forældet. Glem ikke at hver en euro vi spilder her i stedet burde være gået til forskning, vedvarende energi eller grøn omstilling af landbruget.

Gas er et fossilt brændstof fra fortiden. Det er den rene gift for klimaet idet det udleder CO2 når det afbrændes, men især skal det tages med at gassen lækker methan (en meget kraftig drivhusgas) under udvinding, transport og forbrug.

Selv chefen for det internationale energiagentur har sagt at verden ikke har råd til at bygge mere fossil infrastruktur.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Brud på Parisaftalen
Forestillingen om at naturgas er mindre slem end olie og kul, er falsk. Oveni kommer at investeringerne i disse ledninger låser os til naturgassen mange år fremover. At stemme ja til listen med disse gasledninger er at fornægte sine valgløfter og sende den voksende klimaregning til det værste sted – til børneværelset.

EU's importkapacitet for naturgas er allerede næsten dobbelt så stor som vores forbrug og et dugfriskt studie konkluderede for nylig at EU's gas-infrastruktur allerede nu er i stand til at modstå selv meget ekstreme forsyningsforstyrrelser.

Derfor er der ingen undskyldning for dette klare brud på Paris-aftalen. Selv chefen for det internationale energiagentur har sagt at verden ikke har råd til at bygge mere fossil infrastruktur.

Kære kolleger. Klimaet og vores børnebørn har ikke brug for tomme grønne løfter. De har brug for handling. Enhver af os der har lovet vælgerne at kæmpe for klimaet kan umuligt gøre andet end at stemme imod mere fossil energi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00