Margrete Auken til EP-kolleger: Stem nej til ny gas på onsdag

DEBAT: Der er ingen undskyldning for at stemme for 55 naturgasrørledninger onsdag i Europa-Parlamentet. Det vil være et brud på Parisaftalen og et brud på de grønne valgløfter fra danske europaparlamentarikere, skriver Margrete Auken (SF).

Af Margrete Auken
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

I november erklærede Europa-Parlamentet, at vi befinder os i en klimanødsituation. Men store ord og valgløfter hjælper ikke klimaet.

Alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet har lovet vælgerne at sætte ind med handling. Hvordan kan flere af dem bare tænke på at stemme for at EU igen investerer milliarder i kulsort fossil energi på onsdag?

Fastfryser i fossil tidsalder
Det gælder EU's liste med infrastrukturprojekter, og den liste omfatter 55 naturgasrørledninger. Og som om det ikke er slemt nok i sig selv, findes der tilmed ingen vurderinger af rørenes klimaaftryk.

Gasrør som disse vil fastfryse Europa i den fossile tidsalder og spilde milliarder af euro på infrastruktur som snart vil være forældet. Glem ikke at hver en euro vi spilder her i stedet burde være gået til forskning, vedvarende energi eller grøn omstilling af landbruget.

Gas er et fossilt brændstof fra fortiden. Det er den rene gift for klimaet idet det udleder CO2 når det afbrændes, men især skal det tages med at gassen lækker methan (en meget kraftig drivhusgas) under udvinding, transport og forbrug.

Brud på Parisaftalen
Forestillingen om at naturgas er mindre slem end olie og kul, er falsk. Oveni kommer at investeringerne i disse ledninger låser os til naturgassen mange år fremover. At stemme ja til listen med disse gasledninger er at fornægte sine valgløfter og sende den voksende klimaregning til det værste sted – til børneværelset.

EU's importkapacitet for naturgas er allerede næsten dobbelt så stor som vores forbrug og et dugfriskt studie konkluderede for nylig at EU's gas-infrastruktur allerede nu er i stand til at modstå selv meget ekstreme forsyningsforstyrrelser.

Derfor er der ingen undskyldning for dette klare brud på Paris-aftalen. Selv chefen for det internationale energiagentur har sagt at verden ikke har råd til at bygge mere fossil infrastruktur.

Kære kolleger. Klimaet og vores børnebørn har ikke brug for tomme grønne løfter. De har brug for handling. Enhver af os der har lovet vælgerne at kæmpe for klimaet kan umuligt gøre andet end at stemme imod mere fossil energi.

Forrige artikel Speditører: Skræmmekampagne har ført til aftale om cabotagekørsel Speditører: Skræmmekampagne har ført til aftale om cabotagekørsel Næste artikel Generalkonsul: Genforeningen i 1920 blev et værn mod isolering og populisme Generalkonsul: Genforeningen i 1920 blev et værn mod isolering og populisme
Overblik: Det vil det tyske EU-formandskab

Overblik: Det vil det tyske EU-formandskab

EU-FORMANDSKAB: Coronakrisen sætter uundgåeligt tonen for det nye tyske formandskab for EU’s ministerråd. Men også en suveræn europæisk digital infrastruktur og højere klimamål er på programmet med Tyskland for bordenden.