Debat

MEP og World Animal Protection: EU bør have en kommissær med ansvar for dyrevelfærd

Lad os udnytte den politiske vilje i Europa-Parlamentet og blandt EU-borgerne til at få en kommissær med ansvar for dyrevelfærd, skriver Esben Sloth og Niels Fuglsang.

Det er på tide, at
dyrevelfærd bliver en del af jobtitlen for en EU-kommissær, skriver Esben Sloth
og Niels Fuglsang.
Det er på tide, at dyrevelfærd bliver en del af jobtitlen for en EU-kommissær, skriver Esben Sloth og Niels Fuglsang.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Esben Sloth
Niels Fuglsang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Parlamentarikere, dyrevelfærdsorganisationer og andre interesserede samledes tirsdag 24. oktober i Europa-Parlamentet for at gøre opmærksom på behovet for en kommissær med selvstændigt ansvar for dyrevelfærd.  

Vi deltog begge i begivenheden og var derfor med til at overrække de over 300.000 underskrifter til EU-kommissionen fra europæiske borgere, der længe har råbt op om dette behov.  

For længe har vi set, hvordan spørgsmål om dyrevelfærd falder mellem to stole i EU-systemet. Konkret lovgivning syltes, og implementering af eksisterende lovgivning halter. Tiden er simpelthen kommet til at centralisere ansvaret på dette område.   

Læs også

Flyt ansvaret for dyrevelfærd 

Europæiske traktater anerkender dyr som sansende væsener, der er i stand til at opleve glæde og smerte. EU-borgere værdsætter dyrevelfærd og ønsker, at dyrenes velfærdsbehov tages i betragtning gennem passende lovgivning, politikker og tilstrækkelig finansiel støtte.

Lad os bruge denne mulighed til én gang for alle at få en kommissær med ansvar for dyrevelfærd. Dyrene fortjener det, og Europas borgere forventer det.

Esben Sloth, Niels Fuglsang (S)
Hhv. programchef, World Animal Protection, og MEP

Det er på tide, at snævre sektorinteresser tilsidesættes til fordel for dyrenes ve og vel og befolkningens ønsker. 

EU har arbejdet på specifik lovgivning om dyrevelfærd siden 1974. Banebrydende lovgivning, der blev indført i begyndelsen af 1990'erne, har elimineret de mest grusomme landbrugspraksisser. Disse skridt markerede betydelige fremskridt, men der mangler stadig rigtig mange forbedringer, før EU’s dyrevelfærdslovgivning når et rimeligt niveau. 

I flere medlemslande har man allerede taget initiativ til at flytte ansvaret for dyrevelfærd væk fra landbrugsministeriets kompetenceområde. Siden 2014 har de belgiske regionale regeringer eksempelvis udnævnt ministre, hvis titler inkluderer dyrevelfærd som en af deres hovedopgaver. Dette skridt har gjort det lettere at vedtage progressive love, politikker og sikre effektiv håndhævelse. 

I EU er det desværre ikke ualmindeligt, at økonomiske interesser går forud for fremskridt og forhindrer effektiv håndhævelse eller opdatering af eksisterende lovgivning.  

Ny kommissærtitel 

Levende dyretransport er blot ét eksempel på, hvordan sektorinteresser har forsinket nødvendige ændringer. Manglen på en dedikeret dyrevelfærdskommissær gør det svært at finde det nødvendige lederskab og beslutningstagning på dette område.

Det er vores faste overbevisning, at for at sikre en vedvarende forpligtelse til dyrevelfærd i den kommende lovgivningsproces, bør dette ansvar gøres eksplicit i jobtitlen for den kompetente EU-kommissær. Dette vil betyde, at vi i fremtiden skal have en kommissær med ansvar for 'Sundhed, Fødevaresikkerhed og Dyrevelfærd.' 

Vi er ikke alene med denne opfordring til en enkel, men betydningsfuld, ændring. 192 medlemmer af Europa-Parlamentet og 308.140 borgere har tilsluttet sig #EUforAnimals-kampagnen og støtter dette initiativ.

Vi har allerede set, hvordan overtrædelser af dyrevelfærdsregler ofte falder mellem flere stole, uden at der er nogen, der tager ansvar.

Esben Sloth, Niels Fuglsang (S)
Hhv. programchef, World Animal Protection, og MEP

Vi er bekymrede på vegne af dyrene i EU. Det manglende engagement fra kommissionen, som endnu ikke er kommet med det lovede udspil for revision af dyrevelfærdslovgivningen, er bekymrende.  

Og selvom vi skulle lykkes med at vedtage progressiv ny lovgivning på dette område, er vi bekymrede for, at implementeringsprocessen vil blive rodet, medmindre vi formår at inkludere dyrevelfærd som et selvstændigt ansvarsområde.  

Vi har allerede set, hvordan overtrædelser af dyrevelfærdsregler ofte falder mellem flere stole, uden at der er nogen, der tager ansvar. Det skal ændres. 

Der er politisk vilje i Europa-Parlamentet og blandt borgerne. Lad os bruge denne mulighed til én gang for alle at få en kommissær med ansvar for dyrevelfærd. Dyrene fortjener det, og Europas borgere forventer det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Sloth

Kampagne- og programchef, World Animal Protection Danmark
Master i Professionel Kommunikation (RUC 2021), kaptajn (Hærens officersskole 2007)

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00