Messerschmidts nye EU-venner lokket med DF-statsminister

EP2014: Dansk Folkeparti blev beskrevet som vinder af næste danske valg med Kristian Thulesen Dahl som kommende statsminister i et notat rundsendt til partiets nye gruppe i Europa-Parlamentet, inden de skulle stemme om DF’s optagelse.
Foto: Carsten Lundager
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Dansk Folkepartis partileder Kristian Thulesen Dahl har afvist at være interesseret i at blive Danmarks statsminister.

Det er dog ikke det indtryk, som er blevet videregivet til Dansk Folkepartis nye politiske gruppe i Europa-Parlamentet, som i sidste uge stemte for at indlemme partiet.

I et notat rundsendt til ECR-gruppen, European Conservatives and Reformists, forud for afstemningen sidste onsdag beskrives DF som på vej til en bærende rolle i en kommende dansk regering.

"Eftersom det er sandsynligt, at Dansk Folkeparti bliver det stærkeste parti i den næste regeringskoalition, anskues Kristian Thulesen Dahl bredt som fremtidig statsminister," står der i den briefing, som medlemmerne af ECR-gruppen har modtaget forud for afstemningen.

Fakta

ECR-gruppen:
Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister (ECR) blev dannet efter valget til Europa-Parlamentet i 2009.

Det skete, efter den britiske premierminister David Cameron flere år forinden havde annonceret, at han ikke længere ville have sine Tories siddende i Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe, som i partiets øjne lagde en alt for føderalistisk linje for dagen.

Sammen med de britiske Konservative gik blandt andre også det tjekkiske ODS og det polske Lov og retfærdigheds-parti (PiS) med i den nystiftede gruppe.

Danske Anna Rosbach har siddet i gruppen som løsgænger, efter hun brød med Dansk Folkeparti i 2011.

Dansk Folkeparti, De Sande Finner, det tyske Familieparti er blandt de partier, som er blevet budt velkommen i klubben efter valget. Også det EU-skeptiske Alternative für Deutschland ligger i forhandlinger om optagelse, men må vente lidt endnu med at få sin skæbne afklaret.

ECR står nu til at få 55 ud af Parlamentets 751 medlemmer. Der kan dog stadig ske omrokeringer frem til gruppernes endelige konstituering d. 24. juni.

Blev først forkastet 
"Gennem de sidste tre mandatperioder i det danske parlament har DF haft en nøgleposition, hvor partiet har givet sin parlamentariske støtte til den konservative-liberale koalitionsregering i bytte for nogle af deres mærkesager, først og fremmest på indvandringspolitikken," lyder det i notatet, der ikke tager notits af hjemlige regeringsskift.

De britiske Konservative, der var initiativtager til ECR-gruppen i 2009, afviste efter sidste valg at optage Dansk Folkeparti og det finske parti De Sande Finner, der begge nu har fået plads i gruppen.

Eftersom det er sandsynligt, at Dansk Folkeparti bliver det stærkeste parti i den næste regeringskoalition, anskues Kristian Thulesen Dahl bredt som fremtidig statsminister.

Notat til ECR-gruppen
Udsendt før DF's optagelse

Ifølge seniorlektor ved Surrey Universitetet Simon Usherwood fordi begge partier havde en kontroversiel fortid på især indvandrerspørgsmål bag sig.

"Problemet for fem år siden var, at de ikke bestod den såkaldte "rødme-test". At det var pinligt at blive set sammen med dem," siger Usherwood, der vurderer, at begge partier siden da har arbejdet på at blive anset som mere mainstream.

Vil ikke forklare sig 
Altinget.dk har forsøgt at få ECR til at forklare, hvem der har udlagt Dansk Folkepartis rolle som regeringsbærende, men det afviser gruppens talsmand James Holtum.

"Vi kommenterer ikke på interne dokumenter," siger han.

Dansk Folkepartis parlamentsvalgsstemmesluger Morten Messerschmidt afviser at kende noget til briefingnoterne og til informationerne om, at Kristian Thulesen Dahl skulle være et oplagt statsministeremne.

"Det er så mange rygter om os både i Danmark og endnu mere i udlandet i forhold til alle mulige spørgsmål, og det er ikke noget, jeg har en holdning til. Det kan jeg hverken afvise eller bekræfte. Jeg kan konstatere, at Kristian ikke har meldt sig som statsministerkandidat, så det er ikke noget, der ligger lige for, men jeg ved ikke, hvordan sådan nogle rygter opstår," siger Morten Messerschmidt.

Han vil heller ikke vurdere, om det er en korrekt beskrivelse af partiet i den danske politiske kontekst, som hans nye gruppefæller er blevet forelagt.

"Det må andre afgøre," siger Morten Messerschmidt.

Kritik fra Labour
Beslutningen om at indlemme dem og det finske parti De Sande Finner har vakt en del opmærksomhed ikke mindst i Storbritannien. 

Lederen af Labours delegation i Europa-Parlamentet Glenis Willmott spørger i et åbent brev de britiske Konservative, hvorfor de har valgt at optage "nye partnere fra Europas ekstremer" i partiet og erklærer, at det er et eksempel på, at De Konservative bliver "trukket til EU's yderfløje".

"Det er uklart for mig, hvad der har ændret sig i de Konservatives vurdering af De Sande Finner og Dansk Folkeparti, som nu gør dem til acceptable partnere i Europa-Parlamentet," skriver Glenis Willmott.

Både Dansk Folkeparti og De Sande Finner har tidligere siddet i den meget EU-skeptiske EFD-gruppe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00