Om  
Lars Midtiby
Mette Frederiksen

Mette F: Du samlede tandhjulene, Midtiby

RECEPTION: Klapsalverne var længere og roserne både længere og rødere end set i lang tid, da Socialdemokraterne i dag tog afsked med partisekretæren i ni år, Lars Midtiby.

Rasmus Nielsen

Der er altså noget med socialdemokrater. De kan holde taler, så man tror de er kongelige skuespillere. Bare med den fordel, at de ikke spiller en rolle - men sig selv. 

Eftermiddagens afskedsreception for partisekretæren, "der førte os i regering og siden gjorde os til det største parti igen", var ingen undtagelse. Hovedbestyrelsen var der, partitoppen var der, LO-formanden, topfolk fra pensionsverdenen, journalister, DFs pressechef, public affairs-navne - gruppeværelset var fyldt, og det siger jo ikke så lidt.

Man skal passe på med at tolke taler og klapsalver hos nogen, man ikke selv tilhører. For noget kan være iscenesat og uægte. Men i dag virkede det ærligt, som om Lars Midtiby har været en virkelig påskønnet partisekretær.

Efter mange veldrejede taler besteg han selv talerstolen med fire tætskrevne sider. Ikke et øjeblik kiggede ham på dem - han talte bare af karsken bælg:

"De fire år i regering var de bedste. Men tænk også på, at siden Stauning i 1924 gjorde os til det største parti, holdt det i 75 år. Vi har lige taget fat på en ny epoke, ikke?"

Mogens Jensen var scenevant konferencier, og han gav naturligvis først ordet til partiformanden Mette Frederiksen, der holdt dagens mest dækkende tale.

"Du er en kæmpe kapacitet, som handicapsagen nu får glæde af. En af de allervigtigste sager, hvor der skal kæmpes for rettighederne. Du har en enorm arbejdskapacitet og er et meget loyalt menneske. Din kærlighed til partiet er entydig. Du har samlet tandhjulene, så det hele hænger sammen. I dag har vi en bedre kampagnemaskine end de andre."

Børnehavedatteren var et hørligt midtpunkt. Men hun skulle ikke nyde noget af at hænge mange sekunder på Helle Thorning-Schmidt. Over til mor igen. Om nogle år finder hun ud af, hvad hun frasagde sig.

Thorning var formanden, der ansatte Lars Midtiby og sled med ham i valgsejr og valgnederlag. Hun var på hjemmebane og afslappet:

"Du ser godtnok stadig ung ud. Men du har ydet en kæmpe indsats undervejs. Det lå ellers ikke lige på den flade at få dig valgt. Men du afleverer et parti, hvor der er styr på det hele. Du er flittig, og med et forslidt ord fra blå blok: Du er ordentlig. Ambitiøs - og meget politisk. Og så vil du gerne bestemme. Ikke at du ringede så tit og gav mig råd. Men når du gjorde det, gjaldt det bare om at følge dem!"

Et helt afsnit af receptionen var helliget "Århus-drengene", som den afdøde partiformand Svend Auken var med til at opfinde. Lars Midtiby er selv en af dem, ligeså Nicolai Wammen og Dan Jørgensen, der holdt sande vennetaler til dagens hovedperson. Dan Jørgensen hæftede sig ved, at "du taler altid pænt om andre".

Mette Frederiksen antød, at Lars Midtiby skal være velkommen i partiet igen en dag, "når der er andre positioner". På en folkevalgt post, måtte man forstå. Det vil han sikkert gerne, når han har fået alle tandhjulene hos handicaporganisationerne til at køre i takt.

I mens overtager en anden venlig mand, Jan Juul Christensen, roret på partikontoret. De to minder i grunden om hinanden, blev der hvisket i krogene. Hvis Jan Juul til sin tid får en lige så flot afskedsreception som den i dag, er der grund til både at hilse ham og det store gamle arbejderparti tillykke. Dagen i dag var som en dejlig 1. maj, bare 1. marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00