Minister: Kynisk menneskehandel i Danmark

TRAFFICKING: ”Der foregår så megen kynisk menneskehandel, at man ikke drømmer om det – også i Danmark,” siger ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V). Et nej ved EU-folkeafstemningen vil give bagmændene bedre kort på hånden, advarer hun.

Samarbejde på tværs af landegrænserne er nødvendigt for at kunne bekæmpe den stigende menneskehandel, mener ligestillingsminister Ellen Trane Nørby.
Samarbejde på tværs af landegrænserne er nødvendigt for at kunne bekæmpe den stigende menneskehandel, mener ligestillingsminister Ellen Trane Nørby.Foto: Kasper Kaasgaard/Altinget
Erik Bjørn Møller

Vietnamesiske mænd, der arbejder under slavelignende forhold på skunkfarme i Udkantsdanmark.

Østeuropæiske kvinder, der importeres til tvangsprostitution overalt i Danmark.

Og roma-børn, der handles og lemlæstes af bagmænd, så de er bedre egnede til at sidde og tigge på Strøget i København og i andre europæiske storbyer.

Det er de barske og uacceptable realiteter midt i Velfærdsdanmark, lyder det nu fra regeringens minister for ligestilling Ellen Trane Nørby (V). Hun understreger, at den kyniske menneskehandel er i vækst – både globalt set og i Danmark.

Vi har vietnamesiske mænd, der handles til skunkproduktion eller til slavelignende arbejde på byggepladser, der er roma-børn, der handles til betleri på Strøget, fuldstændig systematisk. 

Ellen Trane Nørby (V)
Minister for børn, undervisning og ligestilling

”Man drømmer ikke om den kynisme, der er i menneskehandel. Derfor kommer jeg som ligestillingsminister til at kæmpe for et ja ved afstemningen om retsforbeholdet ved EU-afstemningen – for ellers giver vi bagmændene bedre kort på hånden og myndighederne dårligere muligheder for at samarbejde og opklare noget af den dybt organiserede kriminalitet på det her område,” siger Ellen Trane Nørby til Altinget.

Menneskehandel mere udbredt
Hun peger på, at menneskehandel globalt set er gået fra at være en mindre kriminalitetsform til at være i top 3 over de mest udbredte organiserede kriminalitetsformer.

Samtidig henviser hun til, at menneskehandelsdirektivet er et af de direktivforslag, Danmark gerne skal have igennem som en del af et ja ved afstemningen.

Rigspolitichefen har tidligere udtalt, at hvis Danmark kobles af Europol og det europæiske samarbejde i bekæmpelsen af menneskehandel, så bliver det sværere at optrævle den organiserede kriminalitet og dens bagmænd.

Kyniske bagmænd
”Der foregår så megen uacceptabel handel med mennesker med en kynisme, man slet ikke drømmer om. Og det gælder også i Danmark. Vi har vietnamesiske mænd, der handles til skunkproduktion eller til slavelignende arbejde på byggepladser, der er roma-børn, der handles til betleri på Strøget, fuldstændig systematisk. Det handler jo ikke om, at der sidder en lille fattig dreng – der sidder kyniske bagmænd bagved. Nogle af dem lemlæster børn, så de er bedre egnede til at sidde og tigge i storbyerne,” siger Ellen Trane Nørby.

Det har længe været kendt, at især østeuropæiske kvinder handles til tvangsprostitution i bl.a. Danmark. I de senere år har den organiserede kriminalitet med menneskehandel antaget nye former – bl.a. i form af skunkfarme, hvor der bliver dyrket særligt stærkt cannabis til hashfremstilling. Skunkfarmene er de seneste år skudt op mange steder i landet – ofte på øde landsteder, nedlagte landbrug eller i tomme beboelsesejendomme – har oplysninger fra Rigspolitiet tidligere vist.

Karteller bag skunkfarme
Siden 2007 har politiet afsløret mindst 158 skunkfarme over hele landet.

Ofte er det vietnamesiske karteller, der står bag farmene, hvor bagmændene sætter fattige vietnamesere til at dyrke skunken, mener politiet.

De vietnamesiske arbejdere bor typisk i Danmark i nogle få måneder, indtil høsten er i hus – hvorefter de bliver sendt videre til andre skunkfarme i andre lande. Derfor har Danmark sammen med en række andre lande iværksat fælles efterforskningsteams, der arbejder sammen for at finde de vietnamesiske bagmænd.

”Vi ved fra internationale erfaringer, at vietnameserne og deres familier i Vietnam risikerer repressalier fra bagmændene, hvis de skulle finde på at gøre noget eller sige noget, eller hvis de stikker af,” har chefen for Det Nationale Efterforskningscenter (NEC) tidligere udtalt til DR Nyheder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00