Monsieur Brexit taler ud om briternes illusioner

Mens nye optøjer i Nordirland fyrer op under Brexit-traktaten, har EU’s tidligere chefforhandler udgivet en bog om forløbet bag kulissen. Hør om Michel Barniers afsløringer og ambitioner i ugens europæiske podcast fra Bruxelles.

I marts 2018 besøgte Michel Barnier danske fiskere i Thyborøn, og det fortæller den daværende Brexit-forhandler også om i sin nye bog.
I marts 2018 besøgte Michel Barnier danske fiskere i Thyborøn, og det fortæller den daværende Brexit-forhandler også om i sin nye bog.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

”The clock is ticking” – uret tikker, tiden går, lad os nu få lavet en aftale! Sådan sagde Michel Barnier ofte med sin umiskendeligt franske accent, da han gennem over fire år var EU’s chefforhandler om Brexit.

Nu hvor der snart er gået et halvt år, siden han i julen 2020 kunne afslutte forhandlingerne om den sidste af to gigantiske aftaler med Storbritannien, har Barnier udgivet en bog.

”Den store illusion – hemmelig dagbog om Brexit” hedder bogen, som foreløbig kun er udkommet på fransk. Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, har læst den, som du kan høre i ugens podcast fra Bruxelles.

Hun fortæller for eksempel, hvordan Michel Barnier fandt de danske fiskere ”simple og solide” og "mest ekspansive om aftenen", da han i 2018 besøgte dem i Thyborøn.

Og hvordan franskmanden til gengæld ikke har meget til overs for den britiske premierminister, Boris Johnson, og andre ’brexiteers’, der efter Barniers opfattelse ikke fattede substansen i forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse af EU.

”Det her er jo det ensidige portræt af, hvordan de forhandlinger er foregået. Jeg er sikker på, at briterne har en helt anden udlægning. Men det her er den følelse, som forhandlerne på EU’s side har stået med,” siger Albrechtsen.

Hun og podcastvært Thomas Lauritzen diskuterer i denne uge både Brexit og Michel Barnier selv, der som 70-årig tydeligvis prøver at køre sig i stilling som en mulig kandidat til det franske præsidentvalg næste år.

Lauritzen fortæller om, hvordan Barnier er som politiker:

”Der er en modsætning mellem hans facade og det, der er indeni. Han ser så pæn og glat og diplomatisk ud, men når man hører efter, hvad han siger, så er han faktisk ofte temmelig fræk, provokerende og skarp som politiker,” siger han.

Hør om det i ugens europæiske podcast, hvor du samtidig kan blive opdateret på den seneste tids optøjer i Nordirland. De handler nemlig også om Brexit.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00