Debat

Morten Helveg: Grønne skåltaler er ikke nok – der skal investeres i klimaet

DEBAT: Skatteborgernes penge skal investeres grønt og fornuftigt, og den kommende statsminister kommer til at lægge arm med mange østeuropæiske lande. Men det er en nødvendighed, skriver EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen.

Morten Helveg Petersen blev valgt til EU-Parlamentet i 2014. 
Morten Helveg Petersen blev valgt til EU-Parlamentet i 2014. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (RV)
MEP og spidskandidat til europaparlamentsvalget for Radikale

Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af Europas stats- og regeringschefer bliver ved med at sætte klimakampen på agendaen – senest ved sidste uges topmøde i Rumænien.

Og med god grund.

For Danmark, EU og hele verden er i fuld gang med at tabe klimakampen med et brag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Problemet er, at tomme floskler og smukke Paris-erklæringer ikke længere er nok. Spørg bare vores børn og unge, som uge efter uge utrætteligt demonstrerer for renere luft og seriøs klimakamp.

De har ret. Det er på tide, at klimakampen bliver taget seriøst.

Investeringerne i grøn infrastruktur sikrer, at når det blæser på Nordsøen, så kan den gode vindenergi transporteres til resten af kontinentet, så den kan erstatte polsk og tysk kulkraft.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP og spidskandidat til europaparlamentsvalget for Radikale Venstre

Den gode nyhed er, at Løkke og kollegerne har alle tiders chance, når EU’s næste syvårsbudget skal vedtages senere i år. Her skal det nemlig besluttes, hvordan hele Europas finanslov skal indrettes.

Og nok så vigtigt, hvor mange penge der skal gå til at bekæmpe klimaforandringerne og reducere CO2-udslippet.

Armlægning med østeuropæiske kollegaer
I Europa-Parlamentet har vi allerede taget nogle markante skridt i den grønne retning.

I forbindelse med forhandlingerne af EU’s investeringer i infrastruktur, kaldet Connecting Europe Facility, var min helt store kæphest, at vi død og pine skal sikre, at flest mulige penge går til vedvarende energi.

Det burde være en selvfølge.

Men det krævede utallige nattetimers armlægning med østeuropæiske kolleger, der sjældent er så grønne, at de kan gemme sig i knæhøjt græs.

Investeringerne i grøn infrastruktur sikrer, at når det blæser på Nordsøen, så kan den gode vindenergi transporteres til resten af kontinentet, så den kan erstatte polsk og tysk kulkraft.

Den slags rykker virkelig noget i klimakampen, fordi et land som Polen eksempelvis kører på 85 procent kulkraft. Polen er det land, der udleder mest CO2.

Men det kræver de rette investeringer, og det er hér, vi med Connecting Europe Facility gør en konkret forskel for klimaet. Hvis vi kan trække Polen i en grøn retning, så tager vi syvmileskridt i den rigtige retning.

Netop derfor var jeg også med til at sikre, at vi på EU-plan opdaterer kriterierne for vores investeringer i infrastruktur, så de afspejler EU’s målsætning om at være klimaneutralt i 2050. Vores penge skal slet og ret følge vores principper. Det er ikke længere nok at holde flotte taler. Vi skal investere.

Læs også

No planet b
Med infrastrukturen på plads skal det næste store slag udkæmpes om EU’s budget som sådan. Det er hér, vores statsminister – uanset om det er Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen (S) – skal træde i karakter og for alvor vise, at Danmark igen vil gå forrest i Europas omstilling fra sort til grøn.

Konkret skal Danmark kæmpe for flere investeringer i grøn forskning og udvikling og i klimarenovering af vores bygninger, som alene står for 40 procent af vores energiforbrug. Det betyder, at vi skal øge investeringerne i solceller, vindmøller og batterier til de millioner af elbiler, der skal køre på vejene i Europa allerede i de kommende år.

Der er ingen grund til at pakke den gode nyhed væk om, at omkostningerne på vedvarende energi falder år for år. Og de kan nu udkonkurrere fossile brændsler på lige vilkår. Det er fremdeles svært at argumentere imod at tænke klimaet ind i EU’s finanslov.

Dén købmandslogik får statsministeren brug for, når der skal lægges arm med de øvrige stats- og regeringsledere, så skatteborgernes penge investeres så grønt og fornuftigt som muligt.

Den slags kampe får man ikke altid nye bedstevenner af.

Men som de unge demonstranter siger, ”der er ingen anden vej, der er ingen planet b”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00