Næste Uges EU

EU: I næste uge i EU skal Europa-Parlamentet diskutere en stabilitetsmekanisme for medlemsstater med euroen, og Miljørådet skal nå til enighed om en fælles europæisk holdning på klimaområdet. DIIS og UM samarbejder om en stor konference med fokus på Østeuropa, hvor Lene Espersen deltager.
Fakta
Næste uges EU
Altinget | EU bringer fremover hver fredag en oversigt over den kommende uge i EU.
Europa-Parlamentet
I næste uge vil Europa-Parlamentet holde sine sædvanlige plenarmøder i Bruxelles fra den 23.-24. marts. Dagsordenen omfatter bl.a. proceduren for en samlet ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse og en ændring af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde mht. en stabilitetsmekanisme for de medlemsstater, der har euroen som valuta.
I udvalget for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse omfatter dagsordenen 21.-22- marts en række punkter, herunder et udkast til udtalelse om bredånd i Europa og en grønbog fra Kommissionen om løsningsmodeller for indførelse af en europæisk aftaleret for forbrugerne og erhvervslivet.

Europa Kommissionen
I næste uge vil Kommissionen, udover deres ugentlige kollegiemøde, afholde en konference den 22. og 23. marts under navnet "Europæisk Forum for øko-innovation" i Birmingham, UK. Konferencen skal samle aktører inden for den akademiske verden og business- og finansverdenen samt miljøgrupper og politiske organisationer. Her vil diverse business cases blive præsenteret, hvorigennem man vil diskutere bæredygtige materialebrug, fremme af innovation og prioritering af temaer, som skal håndteres i regerings- og EU-regi.
Kommissær Michel Barnier var sat til at besøge Kina fra den 20.-22. marts, men dette er desværre blevet aflyst.

Det Europæiske Råd
Den 24.-25. marts mødes Det Europæiske Råd i Bruxelles, hvor dagsordenen inkluderer en drøftelse af situationen hos EU's sydlige nabostater og en opfølgning på Rådets ekstraordinære møde om disse - særligt Libyen - den 11. marts. Parterne skal også nå til enighed om globale initiativer, som skal sikre finansiel stabilitet og skabe et fundament for bæredygtig og jobskabende vækst. Derudover forventes det, at Rådet udpeger et nyt medlem af bestyrelsen i den Europæiske Centralbank.

Ministerrådet
Fra den 24.-26. marts vil der i Ungarn blive afholdt et uformelt møde i Miljørådet, hvor der skal følges op på diverse miljørelaterede emner i EU. Ministrene har til formål at blive enige om en fælles holdning til klimaændringer, så der kan tales med en samlet stemme i internationale sammenhænge. En fælles europæisk holdning skal også bidrage til fair konkurrence mellem medlemslandene, hvori forskellige regler ofte bliver anvendt.

Europaudvalget
Der bliver afholdt møder i Europaudvalget den 23. og 25. marts. På det første møde vil man berøre de punkter, som skal tages op i det Europæiske Råd de følgende dage. Den 25. vil der bl.a blive diskuteret et forslag til en ændring af forordningen om oprettelsen af et europæisk agentur for søfartssikkerhed samt oprettelsen af et fælles europæisk jernbaneområde.

EU-arrangementer i Danmark
Den 21. marts fra 10.15-12.00 vil der på Københavns Universitet blive afholdt Jean Monnet-forelæsning under navnet "The Economic Crisis and the EU(ro) - collapse or common solution". Forelæseren er Steen Lohmann Poulsen, Afdelingschef i Finansministeriets afdeling for International Økonomisk Politik.
Den 22. marts kan man komme til EURECO's fjerde forelæsning i år, hvor Helle Porsdam forelæser om "The Legend of the Transatlantic Relationship - How Human Rights Influence the Shape of Legal Identity." fra kl. 15-17 på Københavns Universitet.
Samme dag afholder Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Udenrigsministeriet konference under navnet "The EU's Eastern Neighbors - The Road to viable Reforms and Efficient Assistance". Her deltager blandt andre Lene Espersen, Stefan Füle og Iurie Leanca.

 

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00