Debat

Nikolaj Villumsen: Flertallet i Folketinget svigter klimaet i EU’s budgetkamp

DEBAT: EU's budget skal ikke øges, men gentænkes. Særligt landbrugsstøtten, der er med til at øge klimabelastningen, skal lægges om. Men det sker ikke, når regeringen, SF og Radikale accepterer status quo, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

Jeg mener ikke, at vi har behov for et større EU-budget, skriver Nikolaj Villumsen, der er valgt til Europa-Parlamentet for Enhedslisten.
Jeg mener ikke, at vi har behov for et større EU-budget, skriver Nikolaj Villumsen, der er valgt til Europa-Parlamentet for Enhedslisten.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Villumsen (EL)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU’s budget er enormt stort.

Det nuværende syvårige budget er samlet på mere end 8.000 milliarder kroner. Danmark alene betaler omkring 20 milliarder kroner om året i EU-bidrag.

EU-kommissionen har foreslået, at EU’s budget skal stige markant. Lige nu foregår intensive forhandlinger om budgettets størrelse og fordelingen af midlerne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det estimeres, med udgangspunkt i de forskellige forslag til budget, som er fremsat, at Danmark vil skulle bidrage med 2-5 milliarder kroner årligt oven i det, vi allerede betaler.

Jeg mener ikke, at vi har behov for et større EU-budget. I stedet mener jeg, at vi har behov for en markant omlægning af budgettet, så vi moderniserer budgettet til at tackle nutidens udfordringer. Ikke mindst den katastrofale klimakrise, som akut skriger på handling.

Sagt på jysk, så er der god rum for forbedring i EU-budgettet.

Nikolaj Villumsen (EL)
Medlem af Europa-Parlamentet

Med Enhedslistens briller
Kigger man på EU-budgettet med Enhedslistens briller, er der mange muligheder for at omprioritere penge, som i dag bruges helt forkert.

Den absolut største post på EU-budgettet er EU’s landbrugsstøtte. Den medvirker ikke alene til at undergrave udviklingen i verdens fattigste dele af verden, når EU’s landbrugsprodukter dumpes til spotpris på det afrikanske marked.

Støtten bidrager også til et industrielt landbrug, der belaster klimaet, ødelægger biodiversiteten og ser stort på dyrevelfærden. CO2-udledningen fra Europas landbrug stiger og har steget siden 2012.

Samtidig har forskere kunne påvise en direkte sammenhæng mellem miljøbelastningen og omfanget af landbrugsstøtte, som gives, i geografiske områder.

I det seneste kompromisforslag til EU-budgettet lægges der op til at bruge mere end 1.880 milliarder kroner på EU's landbrugsstøtte. Langt størstedelen gives i form af direkte landbrugsstøtte, hvor der ikke stilles nævneværdige miljø- eller klimakrav.

Selvom der ved den seneste reform af landbrugsstøtten blev lovet, at langt mere af støtten skulle gå til grønne tiltag, har en rapport fra EU’s revisionsret vist, at det ikke er sket. Kun en marginal del af den gigantiske landbrugsstøtte er gået til grøn omstilling.

Alligevel indregner EU-Kommissionen EU’s landbrugsstøtte, som en stor del af EU’s klimafinansiering i den såkaldte European Green Deal.

Læs også

EU reklamerer for kød
I de afgørende år, hvor vi skal sætte turbo på den grønne omstilling for at nå vores klimamål, vil det således være et helt forkert signal at forsætte med at støtte en af EU’s største klimabelastende sektorer, som intet var hændt.

Yderligere giver EU i dag direkte støtte til fossile brændstoffer som olie og gas. Og senest er det kommet frem, hvordan EU har brugt et tocifret millionbeløb på at øge salget af kød gennem reklameannoncer.

Det sker, mens millioner af mennesker går på gaden og kræver klimahandling, og vi ser den ene voldsomme ændring af verden omkring os fra orkaner til skovbrænde.

Sagt på jysk, så er der god rum for forbedring i EU-budgettet. Ja, faktisk vil en øgning af budgettet meget vel bidrage til en øget klimabelastning, fordi en sådan stigning vil fjerne behovet for den nødvendige omprioritering af de eksisterende midler.

Det er derfor positivt, at den danske regering vil lægge afgørende vægt på, at der ikke kommer nye budgetstigninger.

Det er dog samtidig vigtigt, at vi også ser på, hvad budgettet reelt bliver brugt på. Her er det afgørende, at en langt større del af budgettet afsættes til klimainitiativer.

Accepterer status quo
Derfor ærgrer det mig også, at regeringen i Folketingets Europaudvalg har fået mandat til at støtte et nyt flerårigt EU-budget, selvom det ikke bidrager til at leve op til EU’s egne klimamålsætninger.

Det er dybt problematisk.

Og det er mig fuldstændigt ubegribeligt at en socialdemokratisk regering, der bryster sig af at gå forrest i klimakampen, og ikke mindst SF og Radikale, der taler om vigtigheden af en øget klimaindsats i EU, kan acceptere status quo, mens klimakrisen raser omkring os.

Enhedslisten kæmper for en markant grøn omlægning af EU’s budget, så vi får smækket kassen i for fossile brændstoffer og i stedet investerer i grønne togforbindelser mellem Europas storbyer.

Vi kæmper for et stop for støtte til et ødelæggende og industrielt landbrug og for en massiv investering grøn omlægning til fordel for klimaet og biodiversiteten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00