EU skal være klimaneutral samtidig med Danmark. Alligevel kritiseres udspil

LOV: EU’s klimalov cementerer hovedambitionen om, at Europa skal være verdens første CO2-neutrale kontinent. Alligevel kritiseres udspillet fra flere sider for at være både hult og fodslæbende på de konkrete reduktionsmål.

EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen fremlagde EU-Kommissionens udkast til klimaloven, der udstikker retningen for EU’s vej mod klimaneutralitet i 2050.
EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen fremlagde EU-Kommissionens udkast til klimaloven, der udstikker retningen for EU’s vej mod klimaneutralitet i 2050.Foto: Etienne Ansotte/ec.europa.eu
Karl Emil Frost

Kommissionsformand Ursula Von der Leyen havde knap sat sig i stolen i toppen af Berlaymont-bygningen, før hun bedyrede, at EU-Kommissionen ville fremlægge en klimalov inden for de første 100 dage.

Onsdag, 95 dage efter Kommissionens tiltrædelse, skete det så.

Kommissionen præsenterede sit længe ventede udspil, og selvom EU-klimaloven cementerer ambitionen om at blive verdens første klimaneutrale kontinent, deler udspillet vandene.

Dokumentation

EU-Kommissionens forslag, der skal sikre vejen mod klimaneutralitet

  • Et nyt EU-mål for 2030 for reduktionen af drivhusgasser. Klimaloven vil blive ændret, når konsekvensanalysen bag det nye mål er afsluttet.
  • Senest i juni 2021 vil Kommissionen gennemgå og om nødvendigt foreslå en revision af alle relevante politiske instrumenter for at opnå de yderligere CO2-reduktioner for 2030.
  • Kommissionen foreslår at fastsætte en EU-dækkende kurs for 2030-2050 for reduktionen af drivhusgasser med det formål at måle fremskridt og sikre forudsigelighed for offentlige myndigheder, virksomheder og borgere.
  • Senest i september 2023 og derefter hvert femte år vil Kommissionen vurdere sammenhængen mellem EU's og medlemsstaternes foranstaltninger med målet om klimaneutralitet og kursen for 2030-2050.
  • Kommissionen beføjes til at fremsætte henstillinger til medlemsstater, hvis tiltag er uforenelige med målet om klimaneutralitet, og medlemsstaterne forpligtes til at tage behørigt hensyn til henstillingerne eller til at redegøre for, hvorfor de undlader at gøre det.

Kilde: EU-Kommissionen.


0:000:00