Nu starter retssagen mod Morten Messerschmidt på ny: Forstå sagen på fem minutter

DF-formanden er tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk, når han torsdag møder op i Retten på Frederiksberg. Få svar på de mest centrale spørgsmål i den såkaldte Meld og Feld-sag her.

Retssagen mod Messerschmidt&nbsp;er rykket fra Retten i Lyngby til Retten på Frederiksberg. Dermed er det en ny dommer og nye domsmænd, der skal afsige dom i sagen.<br>
Retssagen mod Messerschmidt er rykket fra Retten i Lyngby til Retten på Frederiksberg. Dermed er det en ny dommer og nye domsmænd, der skal afsige dom i sagen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mathias BachKatrine Falk Lønstrup

Der er meget på spil for Morten Messerschmidt, når han igen skal forsøge at bevise sin uskyld i en sag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

DF-formanden er én gang blevet fundet skyldig ved byretten i Lyngby i august 2021, men siden blev den afgørelse ophævet af Østre Landsret, efter at der blev sået tvivl om dommeren i byrettens upartiskhed.

Derfor går sagen mod Messerschmidt nu om – denne gang ved Retten på Frederiksberg.

Men hvad er Messerschmidt egentlig tiltalt for? Er der sket noget nyt i sagen siden sidst? Og hvornår afsiges der dom?

Få svar på syv centrale spørgsmål om sagen her. 

Læs også

Hvad er Morten Messerschmidt tiltalt for?

Morten Messerschmidt er tiltalt for to forhold.

For det første er DF-formanden tiltalt for at have givet vildledende oplysninger til EU om en påstået EU-konference i 2015 for at opnå tilskud, selvom mødet reelt var et sommermøde i Dansk Folkeparti.

For det andet er Messerschmidt tiltalt for at have fremstillet en falsk kontrakt og fået en DF-ansat til at underskrive sig som hotelchef.

Messerschmidts daværende personlige assistent i EU er også tiltalt i sagen, der er blevet døbt 'Meld og Feld-sagen' efter den europæiske alliance og den EU-fond, midlerne kom fra.

Hvorfor går sagen om?

Sagen har været ført en gang før. Det var ved Retten i Lyngby i 2021, hvor Messerschmidt fik en dom på seks måneders betinget fængsel.

Sagen går nu om, fordi Østre Landsret ophævede byrettens dom, da der blev sået tvivl om dommerens upartiskhed. Det skete efter en klage fra Morten Messerschmidt. Landsretten vurderede, at dommeren ved Retten i Lyngby, Søren Seerup, kunne betragtes som inhabil i sagen på grund af tilkendegivelser og kommentarer om Dansk Folkeparti på Facebook. 

Hvad var Morten Messerschmidts forsvar?

Morten Messerschmidt mener, at den EU-konference, som han modtog EU-midler til at afholde, fandt sted under DF’s sommergruppemøde i 2015.

Han argumenterer for, at det afgørende er, hvor meget EU-indhold der var på mødet, og ikke om deltagerne var bevidste om, at de var til en EU-konference. DF-formanden har desuden understreget, at han ikke har skjult, at konferencen blev ændret fra at være en særskilt begivenhed til et "joint event".

Hvad er nyt i sagen siden sidst?

Sagen er rykket fra Retten i Lyngby til Retten på Frederiksberg. Derfor er både dommeren og domsmænd også skiftet ud siden den første retssag.

Morten Messerschmidt har også sagt farvel til sin forsvarsadvokat fra Retten i Lyngby, Peter Trudsø, og i stedet ansat Peter Schradieck.

Siden den første retssag er en lydfil fra det omdiskuterede sommergruppemøde i 2015 desuden dukket op. På optagelsen kan man høre Messerschmidt holde et oplæg om sit arbejde i Europa-Parlamentet.

Endelig vil der ifølge Peter Schradieck blive indkaldt en række nye vidner til retssagen.

Retten på Frederiksberg har dog meldt ud, at sagen i overvejende grad vil blive en gentagelse af den allerede gennemførte sag fra 2021.

Hvem vidnede i 2021?

Der var i alt 20 vidner ved retssagen i 2021. Heriblandt:

  • Ti vidner med tilknytning til Dansk Folkeparti: Peter Skaarup, Kristian Thulesen-Dahl, Anders Vistesen, Rikke Karlsson, Kim Christiansen, Jørn Dohrmann, Henrik Brodersen, Bent Bøgsted, Dorthe Ullemose og Jeanie Nørhave.
  • Fire vidner med tilknytning til Europa-Parlamentet: Michael Verbeke (daværende generalsekretær i Meld), Cristian Radulescus (medlem af Meld i 2015), Istvan Szabo (medlem af Meld i 2015) samt Wolfgang Herzig (ansat hos DG Finans, som er en slags revisionskontor i Europa-Parlamentet).
  • En repræsentant fra 'Color Hotel' i Skagen.

Hvornår bliver retssagen afgjort?

Retssagen mod Morten Messerschmidt starter på ny torsdag 24. november. I alt skal Messerschmidt i retten 11 gange, før der formentlig afsiges dom 21. december.

De øvrige retsdage i sagen er: 25. november, 29. november, 1. december, 2. december, 5. december, 7. december, 8. december, 13. december, 14. december og 19. december.

Er der mulighed for at anke dommen i sagen?

Dommen kan ankes til landsretten.

Da Morten Messerschmidt blev kendt skyldig ved den første retssag i 2021, ankede han omgående dommen til Østre Landsret. Men inden det kom så langt, besluttede landsretten, at sagen skulle gå om.

Typisk går der mellem seks og ni måneder, fra Landsretten modtager en sag, til det første retsmøde afholdes. Men ofte er den samlede sagsbehandlingstid dobbelt så lang. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00