Ny europapolitisk aftale på vej

NY REGERING: Fundamentet under Danmarks EU-politiske engagement skal støbes om, melder partierne bag den nye S-regering.

De røde partier vil sætte klimapolitikken i højsædet i EU. 
De røde partier vil sætte klimapolitikken i højsædet i EU. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark skal have en ny europapolitisk aftale. Det fremgår af den overenskomst, som den kommende S-regering indgik med Enhedslisten, SF og Radikale, og som er grundlaget for, at de nikker ja til at støtte partileder Mette Frederiksen (S) som Danmarks næste statsminister.

Dermed står rettesnoren for dansk ageren i EU-samarbejdet til at blive skrevet om, blandt andet med det sigte for øjet at arbejde for en mere ambitiøs klimapolitik, en styrket indsats mod skattely og skattespekulation og et eftersyn af Schengen-reglerne.

”Uagtet at partierne bag den politiske forståelse ser forskelligt på Danmarks medlemskab af EU, er der enighed om, at Danmark som medlem af EU skal arbejde for, at den politik, der føres i EU, bliver langt mere progressiv end i dag,” konkluderer parterne i det papir, de fire partiers politiske ledere har skrevet under på.

Dokumentation

Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte nationale kompromis i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.

Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


0:000:00